Çök-kapan-tutun! Türkiye 12 Kasım saat 18.57'ye kilitlendi

Türkiye genelinde ilk kez Çök-Kapan-Tutun adında deprem tatbikatı yapılacak. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 12 Kasım'daki 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı ile ilgili kamu spotları da yayınladı. Çök-Kapan-Tutun deprem tatbikatı ne zaman ve saat kaçta yapılacak? İşte tüm detaylar...

Çök-kapan-tutun! Türkiye 12 Kasım saat 18.57'ye kilitlendi

Çök-Kapan-Tutun adında ilk kez ülke genelinde yapılacak olan deprem tatbikatı hakkında bilgiler merak ediliyor. Bakan Soylu tatbikat ile iligli açıklamasında, "İlk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek." ifadelerine yer verdi. 

Ülke genelinde ilk kez yapılacak olan tatbikat ile ilgili AFAD tarafından bazı bilgiler de paylaşıldı.

Paylaşılan bilgilerde, "12 Kasım 2022 tarihinde saat 18.57’de gerçekleştirecek Çök-Kapan-Tutun Tatbikatımızın amacı; afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anmak, millet olarak afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışlara hazırlanmak, toplumun her kesiminde afet farkındalığını yaygınlaştırmak ve yerleşik hale getirmektir. Tatbikatımızın adını; Deprem Anı Ülke Tatbikatı (Çök-Kapan-Tutun) olarak belirledik" ifadeleri yer aldı.

Türkiye geneli deprem tatbikatı ne zaman, saat kaçta?

Deprem tatbikatı, 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 18:57’de, Bakan Soylu başkanlığında AFAD Başkanlık Binası ve 81 ilde ise Vali ve Kaymakamların koordinesinde ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) bu kapsamda faaliyete geçirilerek, afet gruplarının en üst düzey temsilcileri AFAD Başkanlığı, Merkez binasında toplanacak.

Deprem tatbikatı esnasında, Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş ve Erzurum ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden canlı bağlantılar yapılacak ve 81 ilde, valilerin bulunduğu alanlardan canlı görüntü aktarımı yapılacak.

Çök-kapan-tutun! Türkiye 12 Kasım saat 18.57'ye kilitlendi - Resim : 1

Kapu Spotu yayınlandı

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 12 Kasım'daki 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı ile ilgili kamu spotları yayınladı. Kamu spotunda, deprem anının canlandırması yapılırken, tatbikat esnasında neler olacağına ilişkin görüntüler de paylaşıldı.

12 Kasım Cumartesi günü Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak. Tatbikat, 1999 Düzce depreminin yaşandığı saat olan 18.57'de gerçekleştirilecek tatbikatla deprem farkındalığı artırılacak.

Çök-kapan-tutun! Türkiye 12 Kasım saat 18.57'ye kilitlendi - Resim : 2

Görüntülerde, cep telefonlarına gelecek bilgilendirme mesajlarına da yer verildi.

AFAD'ın yayımladığı kamu spotunda deprem anı da canlandırıldı. Deprem anında neler yapılması gerektiği anlatılarak, 'Çök-Kapan-Tutun' hareketinin uygulaması yapıldı.