Çöl tozu geliyor! Çöl tozu sağlığı nasıl etkiler? İç Hastalıkları Uzm. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu yanıtladı

Türkiye Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisi altına giriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu çöl tozunun sağlığa etkilerini ve korunma yollarını açıkladı.

Hande Aydemir'in sunduğu Haber programına bağlanan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, vatandaşların çöl tozundan korunma yollarını anlattı, sağlığa ne gibi etkilerinin olabileceğini yorumladı.

Alerjisi olanların ve üst solunum yolu enfeksiyona yatkın olanların dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Karagözoğlu, "Koah hastalığı ve kronik bronşit astım hastası olanlar özellikle dikkat etmeli. Ayrıca burun tıkanıklığı ve bununla ilgili hastalığı olanlar için çöl tozları tehlike arz edecek. Bunlar solunum yollarımıza filtre edilmeden girdiğinde akciğerlerimiz tarafından ciddi riskler taşıyor. Özellikle solunum sistemleri zor çalışanlar için hayati risklerde barındırıyor. Bu nedenle lütfen pencerelerimizi kapatalım, eğer dışardaysak maskelerimizi takalım ve mutlaka ilaç kullanım düzenlerimize daha fazla dikkat edelim" dedi.

Ne kadar sürecek?

Çöl tozunun yarından itibaren etkili olması beklenirken vatandaşların en merak ettiği konuların başında ise ne kadar süreceği gündemi oldu.

"Ne kadar sürecek?" sorusuna da yanıt veren Karagözoğlu, "Tahminen 2 gün sürmesi bekleniyor ama bunun yanında mutlaka Meteoroloji'yi takip edelim" uyarısında bulundu.

Çöl tozuna maruz kalanlar ne yapmalı?

Hande Aydemir'in, çöl tozuna maruz kalanların ne yapması gerektiğine yönelik sorusunu yanıtlayan Karagözoğlu, "Sorumlu olan hekimlerimiz ile mutlaka temas kuralım. Şikayetlerimizin daha fazla ilerlemesini beklemeden acil ünitelere başvuralım. Bunun dışında bir hastalığımız yok ise şikayetler başlar. Burun ilk önce tıkanır. Burun yolunumuzu açacak uygulamalar yapılır" dedi.

İşte İç Hastalıkları Uzm. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu'nun önerileri...