Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahıska Türklerini kabul etti: Ahıska Türklerinin huzur ve güvenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahıska Türklerini kabul etti. Erdoğan kabul sonrası yaptığı açıklamada, “Ahıska Türklerinin huzur ve güvenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz. Kendilerinin yıllardır hasretle beklediği Türk vatandaşlığını kazanması için gerekli adımları atıyor bu süreci hızlandırıyoruz. 2020 yılından bu yana 820 soydaşımız Türk vatandaşlığını kazandı. İşlemleri devam eden 578 soydaşımız için de çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahıska Türklerini kabul etti: Ahıska Türklerinin huzur ve güvenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta bulunan Türkevi’nde Ahıskalı Türkleri ağırladı.

Erdoğan görüşme sonrası Ahıska Türklerine hitap etti. Erdoğan’ın  açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

ABD’nin farkı bölgelerinden yola çıkıp buralara teşrifleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu güzel tablo gönül birliğimizi en güzel şekilde yansıtıyor. 1944 yılında maruz kaldığınız bu sürgünle birlikte büyük acılar çektiniz, nice badireler atlattınız. Sürgünde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

“TÜRKİYE OLARAK HER TÜRLÜ SIKINTIYA GÖĞÜS GEREREK YAZDIĞINIZ BAŞARI HİKÂYELERİNDEN GURUR DUYUYORUZ”

Ahıska Türkleri sürgünle birlikte dünyanın 9 farklı ülkesine yayılmış yıllar boyunca zorlu şartlar altında yaşamıştır. Onca zorluğa rağmen kimliklerini korumayı, kültürel miraslarını gelecek kuşaklara aktarmayı başarmışlardır. Nerede olurlarsa olsunlar Ahıska Türklerinin yürekleri her zaman Türkiye ile birlikte atmıştır. Türkiye olarak her türlü sıkıntıya göğüs gererek yazdığınız başarı hikâyelerinden gurur duyuyoruz. Bu başarılara yenilerinin eklenmesi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Bu anlayışla Ahıska Türklerinin durumunu yakından takip ediyoruz. Ukrayna’da olaylar başladıktan sonra bu ülke makamlarıyla iletişime geçerek çatışmalardan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimizi ülkemize getirdik. Toplam bin ailenin Erzincan ve Ahlat’a yerleşmesini sağladık. Ülkemize gelen Ahıska Türkü sayısı 4 bini buluyor. Çeşitli projelerle, Ahıska tarihine, sanatına ve kültürel mirasına sahip çıkıyoruz. 

“DAVANIZI DAVAMIZ BİLECEK, GEREKLİ DİPLOMATİK GAYRETİ SERGİLEYECEĞİZ”

Ahıska Türklerinin huzur ve güvenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz. Kendilerinin yıllardır hasretle beklediği Türk vatandaşlığını kazanması için gerekli adımları atıyor bu süreci hızlandırıyoruz. 2020 yılından bu yana 820 soydaşımız Türk vatandaşlığını kazandı. İşlemleri devam eden 578 soydaşımız için de çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız. Ahıska Türklerine en fazla sahip çıkan hükümetiz. Bizden önce vatandaşlık verilen Ahıska Türkü sayısı oldukça sınırlıydı. 1992 ile 2003 arasında 4 bin 840 kardeşimiz bu haktan yararlanmıştı. Bizim dönemimizde bu rakam 60 bini geçti. Ahıska Türklerinin vatanlarına geri dönüşleri için temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu meselesinin dostluk, saygı, iyi niyet temelinde, insani ve hukuki çerçevede çözüme kavuşturulması için çaba harcıyoruz. Bundan sonra da davanızı davamız bilecek, gerekli diplomatik gayreti sergileyeceğiz.

Ahıska Türklerinin yanında olacağımızı belirtmek istiyorum.