Afrika'dan dünyaya kritik mesaj: İnsanlığın kaderi bir avuç ülkeye bırakılamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'da, Angola Meclisi Genel Kurulu’na hitap etti. Erdoğan, "İnsanlığın kaderinin İkinci Dünya Savaşı'nın galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Afrika'dan dünyaya kritik mesaj:  İnsanlığın kaderi bir avuç ülkeye bırakılamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihinde sömürgecilik lekesi olmayan bir milletiz. Bugün de dünya 5'ten büyüktür diyerek küresel sistemdeki adaletsizliklere karşı mücadele ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Meclisi Genel Kurulu’na hitap etti.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Coğrafi bakımdan ülkelerimiz arasında 6 bin km mesafe olsa da kalplere sınır çizilemeyeceğini biliyoruz. Dost bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak aranızda bulunuyorum.

Son 3 ay içinde gerçekleşen karşılıklı ziyaretler Türkiye - Angola ilişkilerinde yeni bir dönemin müjdecisidir. Önümüzdeki süreçte her alanda işbirliğimizi geliştirmenin yollarını arayacağız.

Meclisler, millet iradesinin hayata geçtiği yerler olarak demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. 15 Temmuz 2016'da demokrasimize kasteden FETÖ'nün darbe teşebbüsünün boşa çıkarılmasında önemli rol oynamıştır. Üzerine yağan bombalara rağmen çalışmalarını sürdürmüştür. Kendi Meclisimiz gibi Angola Ulusal Meclisi'ni de ülke demokrasisinin teminatı olarak görüyorum. Bağımsızlığını elde ettiği 1975'ten bu yana Angola halkının aydınlık yarınlarını da inşa edeceğine inanıyorum. Kalkınma yolculuğunda dost Angola'nın yanında olmayı sürdüreceğiz.

Afrika kıtası bin yıllık tarihi bağlarımızın olduğu coğrafyalardan biridir. Bu ortak tarihimizin en önemli özelliği saygıya, samimiyete ve kardeşliğe dayanmasıdır. Tarihinde sömürgecilik lekesi olmayan bir milletiz. Bugün de 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek küresel sistemdeki adaletsizliklere karşı mücadele ediyoruz.

İnsanlığın kaderinin İkinci Dünya Savaşı'nın galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyoruz. Değişim taleplerini görmezden gelmenin Afrika kıtasına haksızlık olduğunu düşünüyorum. Afrika halklarının bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik kazanımlarını halen kabullenemeyenler var. Son dönemde bu hazımsızlığın nüksettiğine şahit oluyoruz. Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz. Afrika kıtasındaki halkları ayrım yapmadan bağrımıza basıyoruz.

Angola ile yedi alanda anlaşma imzalandı

Angola’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından başkent Luanda’da bulunan başkanlık sarayında resmi törenle karşılandı. İki ülke lideri törenin ardından baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'da mevkidaşı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Angola ile eğitim, tarım, gümrük, turizm alanlarında 7 anlaşma imzaladık" dedi.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, "Angola ile eğitim, tarım, gümrük, turizm alanlarında 7 anlaşma imzaladık" diye konuştu.

“Yeni yatırımlarla işadamlarımızın Angola’daki etkinliği daha da artacak” diyen Erdoğan,”Enerji alanında iki ülke arasındaki işbirliği imkanları olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji konusunda Türkiye-Angola arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını ifade etti.

Erdoğan, Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri olduğunu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Erdoğan'dan 'kitap' açıklaması

Erdoğan, "Angola 400 yılı aşkın portekiz tarafından sömürülmüş bir ülke konumundadır. Afrika ülkelerinin yer altı ve üstü kaynaklarının hepsi malesef Batılı ülkeler tarafından sömürülmüştür. Fransa Afrika'yı adeta bir sömürge ülkesi olarak kullanmıştır. Yüzbinlerce insan buralarda öldürülmüştür. Bu insanlar öldürülürken kimsenin sesi çıktı mı? Zalim ve adil olmayan yapı malesef zulmünü devam ettirmiştir. Ben bunları kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adil bir dünya talebimiz var" diye konuştu.

Libya'da olanlara dikkat çeken Erdoğan, "Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala devam ediyor. Sahra altı, sahra üstü her yerde zulüm. Bunları aşmak için de daha adil bir dünyayı sadece biz değil hep beraber inşaa etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.