Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'ın teklifini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek ve Karadağ Ziyaretleri Öncesi basın toplantısında konuştu. Erdoğan Taliban'la 3.5 saatlik görüşme yapıldığını gerekirse yeniden görüşüleceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'ın teklifini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek ve Karadağ Ziyaretleri Öncesi basın toplantısında konuştu.

*Bosna Hersek ve Karadağ ile ilişkilerimizin Balkanların istikrarına katkı sağladığına inanıyorum.

*Bu menfur saldırıda Afganistan'da güvenliğin önemi ortaya çıktı. Bizim önceliğimiz vatandaşlarımızın tahliyesidir.

* Taliban'la Büyükelçilikte 3,5 saat görüşüldü. Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. 

* Türkiye ile çalışma tespiti geç alınmış bir karar. Herkes Afganistan'ı terkederken biz oradaydık.

* Şu an Taliban'ın Kabil Havalimanını işletilmesi konusunda bize teklifleri var. Güvenliği biz sağlayalım siz işletmesini yapın teklifini aldık. Henüz verilmiş bir kararımız yok.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

Dost ve kardeş Bosna Hersek ile dostane ilişkilerimiz bulunmaktadır. Çok büyük alana yayılan verimli iş birliğimiz bulunmaktadır. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için başta altyapı ve projelerde mevcut son durumu konuşacağız. Bu yıl içinde 3. kez bir araya gelmiş olacağız. Bosna Herkes güvenlik, istikrar ve kalkınmasına büyük önem verdiğimiz kilit bir ülkedir.

Bosna Hersek ziyareti sonrası dost ve müttefik Karadağ'a ilk resmi ziyaretimi gerçekleştireceğim. Karadağ'a ilk resmi ziyaretimi gerçekleştirecek olmaktan bahtiyarlık duyuyorum.

Türkiye olarak Balkanların tümüyle refah, huzur ve barış içinde kalkınmasına büyük önem veriyoruz. Bosna Hersek ve Karadağ ile ilişkilerimizin Balkanların istikrarına katkı sağladığına inanıyorum.

Afganstan'daki tahliyeler

Dün gerçekleşen kapsamlı terör saldırısını milletçe kınıyoruz. Birçok insanın hayatını kaybettiği gelen bilgiler içinde. Böyle bir felaketi DEAŞ üstlendi. DEAŞ'ın böyle bir süreçte bu adımı atması bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor. Afgan halkına geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Bu menfur saldırıda Afganistan'da güvenliğin önemi ortaya çıktı. Bizim önceliğimiz vatandaşlarımızın tahliyesidir. Ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili planlamaları yaptık. Peyderpey dönüyorlar. Havalimanındaki olağanüstü şartlarda başarıyla gerçekleştirdik. Afganistan'da görev yapan TSK personeli tahliyesi de devam ediyor. Kabil askeri havalimanından İslamabad'a gidip oradan da THY uçaklarıyla ülkemize getiriyoruz. Süreç boyunca Afgan halkının barışına önemli katkılar sağladık. 

Kimlerin nasıl, ne tür bu noktada eleştiriler yaptığını bilemem. Herkesin eleştiri hakkı vardır, istediği eleştiriyi yapabiliriz. Bizim de biriyle görüşmek için kimseden izin almak gibi lüksümüz yoktur. Büyükelçilikte 3,5 saat görüşüldü. Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmek gayretindeyiz. Bizim ve onların beklentileri nedir görüşerek çözeceğiz. Diplomasi diyorsanız budur! Yaptığımız iş budur. Şu anda da arkadaşlarımız kararlılıkla sürdürmektedir.

Yurtdışından gelen yorumlar

Merkel ile sık sık görüşmelerimiz var. Fakat bazı şeylerde çok geç kaldıkları ortada. Türkiye ile çalışma tespiti geç alınmış bir karar. Herkes Afganistan'ı terkederken biz oradaydık. Türkiye'nin içindeki yalan terörü var. Türkiye'de 1.5 milyon Afgan göçmen olduğunu söylüyorlar. Kayıtlarda şu anda mevcut göçmen sayısı 300 bin. 

 1 Eylül sonrası Türkiye'nin tutumu

Öncelikle Afganistan'daki durumu görmemiz lazım. Önce yönetimin belirgin hale gelmesi lazım sonra da karar verilecek. Askeri uçaklarımız İslamabad'a taşıyor sivil ve askerleri sonra da yurda getiriliyor. Biz Taliban'la da görüşme yaparız. Şu an Taliban'ın Kabil Havalimanını işletilmesi konusunda bize teklifleri var. Güvenliği biz sağlayalım siz işletmesini yapın teklifini aldık. Henüz verilmiş bir kararımız yok. Çünkü orada her an her şey mümkün. Orada bizim adımız geçerse Türkiye Cumhuriyeti yer alıyor ama buna rağmen terör saldırısı olursa bunu izah edemeyiz. O yüzden şimdilik bir kararımız mevcut değil.  İnşallah orası da salime çıksın biz de adımlarımızı ona göre atalım.

Muhafeletten özür geldi mi?

Öncelikle siz hiç bu tür olaylarda muhalefetin geri dönüp özür dilediğini duydunuz mu? Şimdi Merkez Bankası'na ilişkin yalan beyanları var. Şimdi rezervimiz nerelere çıktı. Bir özür söz konusu mu?  Merkez Baknkası yıl sonuna kadar 115 milyar doları kadar bulacak. BBC'nin yaptığını normal karşılarız ama muhalefetten beklemezdik. AFAD'ın yardım toplamasına bile karşı çıktılar. Eğer şu anda AFAD'a yardım yapmak isteyen varsa destek verebilirler çünkü AFAD bu noktada topladığı yardımlarla da her türlü afet mücadelesini yürütüyor. Devletin verdiği destek tabii ki var. Hayırseverler de yardım yapmak istediğinde AFAD'a yönlendiriyoruz.