Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizde düşüş başladı, daha da düşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Benim faize allerjim var. Yüksek faize karşıyım. Şu anda yeniden faizde düşüş başladı, enflasyon da düştü. Politika faizi daha da düşecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizde düşüş başladı, daha da düşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Esasen Türkiye'nin Osmanlı Dönemi'nde temeli atılmış milli iktisat politikası vardır. 

İç düşmanlar adeta Türkiye'nin sıçramasına, gelişmesine engel oluyorlar. Türkiye 3'üncü büyük atılım dönemini 2003'te AK Parti ile birlikte yaşamaya başlamıştır.  Savunma sanayinde yerli ve milli olarak ihtiyacımızın yüzde 70'ini karşılar hale geldik. 

Alt yapıda atılan adımlar Cumhuriyet tarihinde görülmemiş adımlardır, 

"İnşallah Ramazan'da Sivas'a Yüksek Hızlı Tren geliyor"

Sadece pazar değil ortak üretime girmek suretiyle adım atmamız şart. Bu dostlara ileri sürdüğüm şart, 'ortak üretim yapabilecek miyiz?'

Ortak üretim yapamayacaksak o zaman kusura bakmayın. Biz yıllarca pazar olduk, onlar tüccar oldu. Şimdi bu noktaya geldiler. Bütün bunlarla birlikte altyapıda atılan adımlar Cumhuriyet tarihinde görülmemiş adımlar.

17 senede 20 bin kilometrenin üzerinde yol yapmışız. Yüksek Hızlı Trenimiz var. İnşallah Ramazan'da Sivas'a Yüksek Hızlı Tren geliyor.  Şimdi bu adımlar atılırken bu muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla değil icraatla oluyor.

Sivas Kongresi'nin ruhunu iyi okuyabilirsek, Erzurum Kongresi'nin ruhunu iyi okuyabilirsek bu adımları atmakta ne kadar geç kaldığımızı daha iyi anlarız.

"ATAK her yönüyle çok güçlü bir helikopter"

Şu anda İtalya ile ATAK helikopterlerini yapıyoruz. Dört bir yana mahareti olan bir helikopter. Her yönüyle çok çok güçlü bir helikopter. Başladığı zaman atışa her tarafı tarıyor.

Dün Çekya Başbakanı bendeydi, misafirimdi. Onların meşhur bir Başbakanı vardı geçmişte. O 'Ben barıştan yanayım' diyerek bu yatırımlara engel olmuş. Tabii sayın Başbakan da dedi ki, 'yahu bu ne biçim anlayış' dedi. Adam elinde bombayla saldıracak sen de diyeceksin ki, 'ben barıştan yanayım' deyip bütün savunma sanayini kapatacaksın. Herşey iyi güzel de birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane, iki tane değil ama... Benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın. Ben bunu kabul etmiyorum.

"Bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar"

Yanıbaşımızda İsrail, var mı? Var. Her şeyiyle, onunla korkutuyor. Biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz.

Bir S-400 olayı oldu, kıyameti kopardılar! Niye almayacağız, adı üzerinde savunma sistemi, taarruz değil. Bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar. Aldık ve inşallah Nisan'da tamamen bitiyor.

"Senden de Patriot alalım. Ama şartlar aynı olacak"

Ben sayın Trump'a şunu da söyledim, 'Senden de Patriot alalım. Ama şartlar aynı olacak' dedim. Rusya'dan hangi şartlarla aldıysak senden de alırız.

5 gün önceki telefon görüşmemizde BM'de tekrar bir araya gelip bu konuları tekrar görüşeceğiz. Alternatifiniz olmadığınız zaman belinizi kırarlar, bu işin lamı cimi yok. Hem mali noktada güçlü olacağız hem de bütün bu altyapıları oluşturacağız.

"Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı"

Bush'la konuştum. 'Bize İHA'ları vermiyorsunuz' dedim. Çağırdığı kişiye '48 saat havada kalan araçları vereceksiniz' dedi. Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı, biz şu anda İHA üretiyor muyuz, silahlısını da üretiyor muyuz, üretiyoruz. Bize 48 saatliğine falan değil en az 27-28 saat havada kalabileni ürettik.  Üretmekle kalmadılar ihracata da başladılar.

"Akıllı bomba"

Sayın Obama'dan akıllı bomba istedik, terörle mücadele ediyoruz ya. Tendürek, Gabar, Cudi'de bu mücadeleyi verirken ihtiyaç var.

F-16'lar bunları kullanacak. Vermediler. 'Kongreye soralım' dedi. Obama'nın ömrü yetmedi. Sayın Trump'a söyledim ondan da bir şey çıkmadı. Bu arada akıllı bombayı biz yaptık. Kendimiz üretiyoruz.

"Yüksek faizlere karşıyım"

Göreve geldiğimizde IMF'ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. Borcu sıfırladık.  Benim faize allerjim var. Yüksek faize karşıyım. Bunda iyi bir noktaya gelmiştik. Yüzde 63'de almıştık ve 4,2'ye kadar düştük, o zaman enflasyon da 7,6'ydı. Gezi olaylarıyla beraber dışarıdan çok ciddi çelme takıldı, sıkıntı yaşadık. Şu anda yeniden faizde düşüş başladı. Faizdeki düşüşle birlikte enflasyonda da düşüş son olarak 15,1'e kadar düştü. Politika faizi daha da düşecek

"Hedefimiz yüzde 5 büyüme"

Ekonomiyi önce dengeye getirecek yeniden 2023 hedeflerimize odaklayacak programı devreye soktuk. Döviz kurunun nispeten stabil hale gelmesi, enflasyonda düşüş,  ihracat ve turizmde gayet iyi bir konumdayız. Turizmde ciddi manada turist akışı var. Bu yıl herhalde 52'yi bulacağız.

2020 ile ilgili bir büyüme oranı veriyorum. Ona kilitleneceğiz, inşallah yüzde 5 olarak planlayacak ve bunun üzerinde oynayacağız.

"1 değil 10 değil 100 kez düşünecekler"

Bundan sonra ülkemize yönelik hamle niyeti taşıyanlar en az 100 kez düşünüp adım atmak zorunda kalacaktır.

Özellikle ileri teknoloji noktasında Türkiye adımlarını atmıştır, atmaya devam edecektir.