Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ErdoğanHollanda Krallığı Başbakanı Mark Rutte ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan ve Rutte'nin toplantının ardından yaptığı açıklamalar: 

"Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi çeşitli yönlerini değerlendirdik. Türkiye AB ilişkileri ile birlikte küresel meselelerde fikri teatisinde bulunduk. Ukrayna'daki gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Başbakan ile Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasında yürüttüğü diplomatik çabalarla ilgili bilgi verdim

"Diplomasi tek çıkış yolu"

Krizin başından beri sağduyu de diyalog çağrısı yaptık. Maalesef Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Şartların zorluğunun farkındayız. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.

Ticaret hacminde hedef 20 milyar dolar

NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimiz ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu geliştirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Ticaret hacmimiz yüzde 30'a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016'da belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini aşmış oluyoruz. Şimdi ilk etapta 15, ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Hollanda 27.5 milyar dolarla Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke konumundadır.

"Müzakerelerin başlamasını istiyoruz"

AB'nin çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açmasını, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin süratle başlamasını istiyoruz."

Rutte: "Türkiye siyasi ve askeri öneme sahip"

Erdoğan'ın konuşmalarının ardından Türkiye'ye Rusya-Ukrayna savaşındaki rolü nedeniyle teşekkür ederek başlayan Hollanda Krallığı Başbakanı Mark Rutte, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artan bir ticaret hacmi gördük ve hedef olarak da 20 milyar dolar gibi bir hedef koyduk. Bugünkü odağımız dünyada olanlardı. Çok taraflı düzeyde de birlikte çalışıyoruz. Her iki ülkede NATO üyesi. Türkiye ittifak siyasi ve askeri öneme sahip. Yine sizin de söylediğiniz gibi Ukrayna'daki durumu da uzun uzun görüştük. Bölgesel barış ve istikrara ağır bir darbedir bu. Ukrayna'daki savaş biz batıdaki ülkeler için çok yakın geliyor. Türkiye kilit bir rol oynuyor. Erdoğan'ın bu rolü üstlenmiş olmasından büyük memnuniyet duyuyor ve size diplomatik çabalarınızdan ötürü bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye sorumluluğunu üstleniyor ve ötesine de geçiyor.

Suriye krizinde Türkiye çok fazla mülteci kabul etti. Dünyadaki tüm ülkerden fazla mülteci barındırıyorsunuz bunun için de çok teşekkür ederiz."

Gazetecilerin soruları yanıtlandı

Odessa Körfezi'nden sürüklenen mayınlarının Türk Karasularını tehdit ettiği iddiası ile ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, "Bununla ilgili  olarak birinci derecede Savunma Bakalığı her türlü tedbirli alıyor. Hiç endişeniz olmasın." dedi. 

Hollanda basınından Ankara'ya gelen basın mensubunun, "Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulamamış bir ülke. Türkiye bu yaptırımlara katılmadı, katılmamalı mı?" sorusuna yanıt veren Rutte, "Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Türkiye'nin tüm yaptırımları uygulamasını arzularız ama diplomatik rolü oynamasından da memnunuz" ifadelerini kullandı.