Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnandırıcılığını yitirdiler Dikkate almıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12. İslam Ekonomisi Konferansı'nda yaptığı konuşmada kredi derecelendirme kuruluşlarını sert dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnandırıcılığını yitirdiler Dikkate almıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını dikkate almıyoruz. Vatandaşlarımıza dönük ekonomik destek paketleri hazırladık. Daha önce olduğu gibi yine hüsrana uğratacağız. Ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu ilgiyi fırsata çevirerek krizden çıkmayı planlıyoruz' dedi.

 'GELİR DURUMU NE OLURSA OLSUN HİÇBİR İNSANIMIZI YALNIZ BIRAKMADIK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlenen 12. İslam Ekonomisi Konferansı'na video konferans yöntemiyle katılıydı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Her ne kadar bu salgın öncelikle sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla hayatımızın hemen her alanını etkilemektedir." derken, "Sadece maddi zenginliğin sosyal adalete ve eşitliği temin etmeye yetmediği, bu süreçte acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Türkiye olarak Allah'a hamdolsun bu salgın dönemini en hasarla atlatan ülkeler arasında yer aldık. Gelir durumu ne olursa olsun hiçbir insanımızı sahipsiz bırakmadık. "Bu süreçte ekonomik olarak müreffeh ülkelerin kendi vatandaşlarının maske temin etmekte dahi zorlandığını asgari sağlık hizmetini sağlayamadığını gördük." ifadelerini kullandı. 

 "SALGININ ARTÇI SARSINTILARINA ŞİMDİDEN ŞAHİT OLUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Tüm dünyada köklü değişiklerin yaşanacağı yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Bu salgın hayatımızın her alanını etkilemektedir. Salgının artçı sarsıntılarına şimdiden şahit oluyoruz.

Her ne kadar bu salgın öncelikle sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla hayatımızın hemen her alanını etkilemektedir. Sadece maddi zenginliğin sosyal adalete ve eşitliği temin etmeye yetmediği, bu süreçte acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. 

Salgının gün yüzüne çıkardığı adaletsizlikler de vardır. Bu süreçte ekonomik olarak müreffeh ülkelerin kendi vatandaşlarının maske temin etmekte dahi zorlandığını asgari sağlık hizmetini sağlayamadığını gördük. Utanç verici sahnelerle karşılaştık. 

 Türkiye olarak bu salgın dönemini en az ağır hasarla atlatan ülkelerden biri olduk. Gelir durumu ne olursa olsun hiç bir insanımızı yalnız bırakmadık.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını dikkate almıyoruz. Vatandaşlarımıza dönük ekonomik destek paketleri hazırladık. Daha önce olduğu gibi yine hüsrana uğratacağız. Ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu ilgiyi fırsata çevirerek krizden çıkmayı planlıyoruz.

125 ÜLKEYE SAĞLIK YARDIMINDA BULUNDUK

İstihdam rakamlarında da olumlu bir ivme yakaladık. Kendi insanımızın ihtiyaçlarını karşılamanın yanında dünyanın 125 ülkesine sağlık yardımında bulunduk.

2020 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 ile Türkiye'nin sadece sağlıkta değil ekonomide de diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını göstermişti. Objektifliğini ve inandırıcılığını yitirmiş kredi derecelendirme kuruluşlarının tahminlerini nazar-ı dikkate almıyoruz.

Normalleşme takvimini hayata geçirmemizle birlikte üretim, ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı. Finans açığı konusunda katılım finansı öncü bir yol oynayabilir. 

Önümüzde yeni fırsat pencerelerinin açılacağına inanıyorum. 

"OBEZ FAİZ SİSTEMİNE ÇARE İSLAM EKONOMİ VE FİNANS MODELİDİR"

Obez faiz sistemine karşı çare İslami ekonomi ve finans modelidir. İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır. Aşırı finanslaşma toplumsal ve insani maliyetlerin dikkate alınmadığı sadece rant kaygısıyla hareket eden obez bir ekonomik model ortaya çıkarmıştır.

Devlet desteğiyle katılım esasına göre çalışan kurumlarımızın sayısı 6'ya çıktı.

Uzun vadeli büyük altyapı yatırımlarının finansmanı için sukuk gibi ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Kıtaların ve kültürlerin kavşağında yer alan İstanbul'umuzu İslami finans ve ekonominin de merkezi yapmayı hedefliyoruz