Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan adaylık tepkisi: “AYM’ye gideceğiz diyorlar, yolunuz açık olsun”

Nurdağı'nda Gaziantep-Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "MHP lideri Bahçeli'nin de ifade ettiği gibi 7'li koalisyonlarla bu ülke geçmişte bir yere gidemediyse bilin ki şimdi de bir yere gidemez" dedi. Erdoğan, 'adaylık itirazlarına' tepki göstererek, “’AYM’ye gideceğiz diyorlar yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan adaylık tepkisi: “AYM’ye gideceğiz diyorlar, yolunuz açık olsun”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Nurdağı'nda Gaziantep-Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni yapıldı.

Tören, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un konuşmasıyla başladı. Kurum'un ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın buradaki konuşmasından öne çıkanlar:

Sevgili Gaziantepliler, Nurdağı'nın saygıdeğer güzel insanları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu yıl Ramazan ayına Nurdağı'yla birlikte 11 ilimizde ağır yıkım ve can kayıplarına yol açan depremin üzüntüsüyle girdik.

"50 BİNİN ÜZERİNDE ŞEHİDİMİZ VAR"

50 binin üzerinde şehidimiz var. Şehitlerimizin yakınlarına özellikle başsağlığı diliyorum. Yaralılarımız var. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Emin olun deprem ateşi sadece düştüğü yeri değil 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye'yi yakmıştır.

Bugün kalıcı konutlarımızın temelini atmak için buradayız. Köyleri ve ilçeleriyle, depremin yıktığı şehirlerimizin tamamını ayağa kaldırmadan durup dinlenmeyeceğiz. Emin olun deprem ateşi sadece düştüğü yeri değil 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye'yi yakmıştır.

Allah'ın izniyle köyleri ve ilçeleriyle şehirlerimizin tamamını ayağa kaldırmadan durup dinlenmeyeceğiz. İlk günlerdeki arama kurtarmanın yerini enkazın kaldırılması geçici barınma alanlarının oluşturulması ve kalıcı konutların inşası süreci takip etti. Gaziantep Büyükşehir, ilçe belediyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce belediyelerimiz deprem bölgesinde çok güzel hizmetler verdi. Kardeş belediyeler oluşturduk. Partimizin belediyeleri buralara kardeş belediyelerle bir arada çalışmalarını yürüttüler, hala yürütüyorlar sonuna kadar yürütecekler. Tüm belediye başkan ve ekiplerine teşekkür ediyorum.

"AMACIMIZ 1 YILDA 319 BİN KONUTU BİTİRİP TESLİM ETMEK"

Yaklaşık 1,5 ayın ardından yoğun çalışmaların tamamında önemli bir safhaya geldik. Enkazın neredeyse yarısını kaldırdık. Geçici barınma alanlarını konteynerlarıyla prefabrik ve çadırlarıyla yaygınlaştırıyoruz. Bu alanları altyapısıyla sosyal ihtiyaçları karşılayacak birimleriyle parkı, yeşil alanıyla mahalle kurma anlayışıyla yapıyoruz. Diğer şehirlere giden vatandaşlar yavaş yavaş yuvalarına dönüyorlar. İşyerleri açılmaya, fabrikalarda çarklar dönmeye başladı. Halen yaklaşık 2,5 milyon insanımızı deprem bölgesi dışındaki şehirlerde, 2,5 milyon insanı geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz. Bunun için kalıcı konutların inşa sürecini depremin hemen ardından başlattık. Yürüttüğümüz hasar tespitleri sonrasında 313 bin binadaki 894 bin bağımsız bölümün yıkılacak olduğunu gördük. 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim etmektir. Zemin +3 ve 4 katı geçmeyecek binalarda 3+1 olarak yapıyoruz. Köy evlerimizi de tek katlı, ahırı ve bahçesiyle her türlü talebe cevap verecek şekilde hazırlıyoruz.

"30 BİN KONUTUN İNŞASI FİİLEN YÜRÜYOR"

7087 konutun temelini bugün buradan atıyoruz. Kilis'te inşa edeceğimiz 649 konutun temelini de bugün atıyoruz. Deprem konutlarımızın hak sahiplerimize hayırlı olmasını diliyorum. Projelerimizi bilim insanlarımızı ve mühendislerimizin yanında şehrin yönetici, kanaat önderlerinin görüşlerini alarak şekillendiriyoruz. Her adımda şehirlerin tarih, kültür, ticaret ve tarımını mutlaka gözetiyoruz. Yeni yerleşim yerlerinin tespitini, mevcut yerlerin dönüşümünü anlayışla tasarlıyoruz. 67 binin üzerinde konutun ve köy evinin yapım sürecini başlattık. Biraz sonra atacağımız temellerle 30 bin konutun inşası da fiilen yürüyor.

"ERDOĞAN ADAY OLAMAZ. E NE OLDU? YSK SURATLARINA VURDU"

20 yıllık tecrübemizden aldığımız güç ve birikimle Türkiye Yüzyılı'nın inşası sürecinde hayata geçireceğimiz programları hazırlamaya başladık. Seçim beyannamemizle açıklayacağız. Dış politikada ülkemizin etki alanı ve itibarını güçlendirecek duruşu yeni adımlarla tahkim edeceğiz. Yönetim sistemini daha da geliştirmek için kapsamlı çalışmalar yaptık. Yeni anayasa için taslağı belli seviyeye getirdik. Erdoğan aday olamaz. E ne oldu? YSK suratlarına vurdu mu? Şimdi ne diyorlar, AYM'ye gidiyoruz, yolunuz açık olsun. AYM'nin ne kararı verdiklerinden bunların haberi yok. Bunlar ne anayasa bilir ne kanun... Bunların demokrasiyle alakası yok. Bunlar teröristlerle el ele kol kola yol yürürler. 14 Mayıs'ta bunları Cudi'ye Gabar'a Bestler Deresi'ne gömmeye var mıyız? Yine gömeceğiz. İşte terörle ülkemizde bunlar neler çektirdi biliyorsunuz. Diyarbakır'da 251 kardeşimizi sokağa dökerek şehit etmediler mi? Şu anda içeride değil mi? Şimdi söz veriyor, şunu da bunu da kurtaracağız. Bay bay Kemal bu millet sana bu yolu açmayacak.

Salgın döneminde adeta kurtarıcımız olan şehir hastanelerimizi yaygınlaştırıyoruz. İHA, SİHA yaptık mı? Akıncı yaptık mı? Kızılelma'yı yaptık mı? Türkiye nereden nereye geldi. Şimdi çıkmışlar diyorlar ki, e bunların hepsini gözden geçireceğiz, yol vermeyiz. Ya sen hayatında bu millete en ufak hizmeti vermedin ki. Enerjide müjde üstüne müjde açıklıyoruz, yenileri sırada... Türkiye öylesine dinamik bir ülke ki burada durmak demek gerilemeye kaybetmeye başlamak demektir. Muhalefetin tek vaadi ülkeyi eski günlere döndürmektir. Kaos, kargaşa, yokluk ve yoksulluk dönemlerinin Türkiye'si. Bu CHP iktidarlarının gaz yağı kuyruklarını nasıl gerçekleştirdiklerini benim emsalim olanlar iyi bilir. Yağ, ekmek kuyruklarını biliyoruz değil mi? Hiç kimsenin gücü Türkiye'yi çeyrek, yarım asır önceye götürmeye yetmeyecektir. 

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Gaziantep ve serhat şehrimiz Kilis'te yeni yuvalarımızın temellerini inşallah hep birlikte birazdan atacağız. Şimdiden yeni yuvalarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Kalbimizde tarihiyle, kültürüyle, sanayisiyle, yiğit insanlarıyla Gaziantep var.

"GECE GÜNDÜZ DEMEDEN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ"

Hep birlikte yaşadığımız o acı günlerde bile hep şunu duyduk; Allah devletimize zeval vermesin, Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun dualarını duyduk. Tüm yeşil alan ve sosyal donatılarıyla gece gündüz demeden var gücümüzle çalışacağız. İnşallah güzel yuvalarımızı sizlere bir an önce teslim edeceğiz.

İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Temelleri attık. İşte bugün de sayısı 62 bine ulaşan yuvalarımızın harcını Gaziantep ve Kilis'te aynı anda karıyoruz. Bu harçları dökerken Hacı Bayram Veli'nin şehri inşa etmek insanı da inşa etmektir sözünü asla unutmayacağız.

"BİRLİKTE YEPYENİ HİKAYELER YAZACAĞIZ"

Nasıl ki bu ülkenin tüm dev eserlerinin teminatı Cumhurbaşkanımız olmuşsa, bu kutlu beldelerin yeniden ayağa kalkmasının teminatı Cumhurbaşkanımızdır. İnşallah bir dahaki Ramazan ayında yine sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle sıcak yuvalarımızda buluşacağız. Birlikte yepyeni hikayeler yazacağız. Yavrularımızı yeni yuvalarına hep birlikte kavuşturacağız diyorum.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Mübarek Ramazan ayının bugününde sizlerle beraber olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Muhterem Gaziantepliler, aziz Nurdağlılar, 6 Şubat'tan bu yana ülkemiz 11 ilimizde asrın felaketi olarak nitelendirilen acılı günler yaşamaktadır. Çok sayıda millet evladımız hakkın rahmetine kavuşmuştur. Rahmetli olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

“TÜRKİYE ASRIN FELAKETİNİN BÜTÜN ACILARINI UNUTTURUYOR”

Aradan geçen süre içinde 53 günü bulan süre içinde Türkiye'de bu asrın felaketinin nasıl normalleşme sürecine girdiğini görmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Artık Türkiye ayağa kalkıyor. Türkiye asrın felaketinin bütün acılarını unutturuyor. Türkiye insanlarımıza beslenme, barınma ve emniyet açısından Türk devletinin güvencesini veriyor.

Ama artık dönüm noktasına geldiğimizin şuurunda olmalıyız. Bu felaketi aşarken hep beraber çekilen sıkıntıları en yakından siz biliyorsunuz. Allah'a şükür devletimiz güçlü, yönetimimiz kararlı, milletimiz ise her yönüyle destek veriyor. Bu sürenin tamamlanması için hizmetin normalleşmenin bir arada ayağa kalkmanın tekrar mutlu, umutlu günleri yaşamanın yarıda bırakılmaması lazımdır.