Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan altılı masaya sert sözler: Yedili masa, partilerden biri de masanın altında

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, CHP Genel Merkezi'ne asılan 'Yeter Söz Milletindir' afişi ile ilgili "Kalleşçe astıkları Menderes'in şimdi de sloganını çalıyorlar. Bu slogan CHP'ye bir isyanın nişanesidir” dedi. Erdoğan, altılı masaya ise “Yedili masa, partilerden biri de masanın altında” sözleriyle yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan altılı masaya sert sözler: Yedili masa, partilerden biri de masanın altında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT'de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"TÜRKİYE YÜZYILI BİR VİZYON MESELESİDİR"

Biz bugüne kadar eserlerimiz, hizmetlerimizle gayretin içerisindeyiz. Bir partinin adayın ayinesi iştir, kampanyaya bakılmaz. Siz eserlerinizle halkınızın karşısında değilseniz, halkınız size değer vermez.20 yıldır yaptıklarımızı halkımız görüyor. Eser olarak görüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Avrasya Tüneli'ni görüyor. Bunlar halkımın hayal ettiği şeyler değildi. Rahmetli Demirel'i köprü, Turgut Bey'in köprü ve 3. köprü bize nasip oldu. Önünü kesmek için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye Yüzyılı bir vizyon meselesidir. Varsın birileri masa başı kurgulanmış kampanyalarla göz boyamaya çalışsın. Biz inşallah yeni zaferlere başarılarla ulaşacağız. Türkiye Yüzyılı Türkiye'nin elde etiği güç ve birikimiyle dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağının adıdır. Şimdi, Türkiye'nin imkanlarını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.

"BUNLAR MİLLİ DEĞİL"

Bunlar da utanma yok. Kalleşçe astıkları Menderes'in şimdi de sloganını çalıyorlar. Kendileriyle çelişmek muhalefetin her zamanki hali. Bu Slogan CHP'ye isyanın nişanesidir. Bugün millet iradesine sahip çıkan AK Parti Cumhur ittifakıdır. Binalara slogan asmakla olmaz. Önce milli iradeye saygı duymayı öğrenin. Bunlar milli değil gayrı millî. Benim milletim sana inanmaz ki, Bu millete hep ihanet ettiniz. Menderes'i ipe götürdünüz. Bunun sorumlusu sizsiniz. Batıdan aferin almanın peşindeler. Biz de CHP zihniyetine 'Yeter Söz Milletindir' diyoruz. Eser söz konusu olduğunda yetmez diyoruz.

“GELİN BİZ BUNLARA

Gelin biz bunlara 7'li masa diyelim. 6 deyince eksik oluyor. Malum parti masanın altında. Biz seçim tarihini açıklayarak, rahatlarını bozduk. Toplanıp toplanıp bunlar dağılıyordu. Seçim tarihi vermesek aday çıkaracakları yoktu. Aday açıklama tarihinde bile belirsizlik var. Biri '13 Şubat'ta açıklayacağız' diyor biri 'Planımız yok' diyor. Siz birbirinize güvenmiyorken, millet size nasıl güvensin. 7'sinin elinde bir kukla koymaya çalışıyorlar. Yıpranır diye açıklamıyorlarmış. Bu nasıl iş. Adayın yıpranacağından korktuğunuz için açıklayamazken, biz Türkiye Yüzyılı'na hazırlanıyoruz. Bu yola çıkan tabi ki yıpranacak. Yorulmadık yorulmuyoruz, yıpranmadık yıpranmıyoruz. Bunların hiçbirinin Anayasa'nın maddelerinde yeri yok. Adımları atarken bunların aklı neredeydi. Cumhurbaşkanı seçildik akılları neredeydi. O zaman konuşmadılar. Adayın seçilme şansı olmadığını görüyorlar bundan dolayı rahatsızlar. Biz ilk dönemi tamamlamış olacağız yeniden adaylık önünde engel bulunmuyor. Tartışmaları gereksiz buluyorum. Bunlar suyu bulandırma çabalarıdır.

"TEK DERTLERİ KUKLA CUMHURBAŞKANINI ADAY YAPABİLİR MİYİZ?"

Benzerlik değil tam anlamıyla koalisyon dönemine dönüş söz konusu olacak. Başbakan olduğumda bakan sayısı 35'ti. Biz ne yaptık. Böyle olamaz. Sayıları indirdik, 17 bakanımız var. Bunu 7'li masada olanların bazıları bilir. Bunlar israfın ta kendisidir. Bu masa müdavimleri erken başladı ağlamaya. Çünkü bir şey kapmaları lazım. Tek dertleri kukla cumhurbaşkanını aday yapabilir miyiz? Eski Türkiye'de olduğu gibi 6'lı masanın bakanlık kavgaları yakındır. Hiçbir netice buradan alamayacaklar. Milletim bunlara bu ülkeyi teslim etmez.

"SEÇİMİN KADERİNİ GENÇLER BELİRLEYECEK"

'Türkiye Yüzyılı' gençlerin yüzyılı olacak dedik. Gençleri yol arkadaşlarımız olarak görüyoruz. 6 milyon genç, seçimin kaderini onlar belirleyecek. Göreve geldiğimizde seçmen noktasında 30 yaştı. Avrupa'da seçme seçilme yaşları 25. Biz indireceğiz dedik. Önce 25'e indirdik. Daha sonra 18 yaşı seçme seçilme yaşı olarak parlamentodan geçirdik. Hatta 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız?' dediler. Bu milletin gençliği bunu başarır dedik. Bizim gençliğimiz yoksulluklarla kuşatıldı. Şimdi ise aynı durumu gençliğimize layık göremeyiz dedik. Sıraların üzerindeki kitaplardan işe başladık. Bu çileleri milletim hep çekti. Aynı çileyi şu anda yavrularımız yaşamasın dedik. Sıraların üzerine kitapları koyduk. Okullar açılırken bulsunlar diye. Şimdi yardımcı ders kitaplarını da sıraların üzerine koyuyoruz.
Türkiye'nin en büyük gençlik hareketine sahip partisi biziz. Bizim üye sayımız 11 milyon 500 bin civarında. Bunlar içerisinde 1 milyon 100 bini genç. Bayanlar da 5 milyonun üzerindeyiz.

EYT DÜZENLEMESİ

Bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yürütüldü, teklif meclise sunuldu. Yarın görüşülmeye başlanacak. AK Parti olarak bir an önce yasalaştırarak, müjdeli Haber vermek istiyoruz. İlk maaş Şubat veya Mart'ta verilebilir. İşi geciktiremeyelim, bir an önce bitirelim dedik.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Dünyada faizi sürekli yükselttiler, ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Nitekim bizde faiz yüzde 9. Bunu daha da düşüreceğiz. Başbakanlığım döneminde, faizi 4'e indirdik. Enflasyon da 6 idi. Biz 'Yine indireceğiz' dedik ve bakın 86'larda idi, 64'e düştü. Daha da düşecek, bütün mesele istikrarımızdır. 4 yılın ardından ilk kez fazla vermeye başladık. Bazı uluslararası kuruluşlar, bizim tahminlerimizin üzerinde yüzde 5-6'ları bulan bir oran bekliyordu. 2022 yılında yüzde 1'e düşürmüş oldu. 2022 yılında faizin bütçedeki payı yüzde 10'a düştü. Vergi yüklerini düşürdük, KDV indirimleri ile bütçe içindeki payını azalttık. Büyüme de şu an 5,5'i yakalamış haldeyiz.

KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ KEŞİFLERİ

2023'ün ilk çeyreğinde Karadeniz gazının milletimizle buluşması için tüm çalışmalar devam ediyor. Sahadaki çalışmalar, 3 ana bileşenden oluşuyor. Birincisi deniz tabanı üretim tesisleri, iki kara işleme, 3 botu hatları. Sahada 10 bin kişi çalışıyor. Denizde ise 50'den fazla gemi operasyonunu sürdürüyor. Denizin 2200 metre altında yürütülüyor. Kuyu başı ekipmanı gibi devasa yapılar deniz tabanına indirilmeye başlandı. Testler de yapıldı, yoğun bir çalışma Filyos'ta devam ediyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ

İsveç'in özür dilemesi işi bitirmiyor, önce terörizmle mücadelede işbirliği için biz fırsat olarak gördük. Bize 120 teröristi verin dedik ama İsveç bu konuda anayasa değişikliği yapacağız dediler, sayın başbakan buraya geldi. Gayet güzel görüşmeler oldu. Ancak mutabakat zaptı kapsamında verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini gördük. Sadece geçtiğimiz iki haftada yaşananları gördük. Buradaki taahhütlerin, terörle mücadele başta olmak üzere yerine getirilmesi gerekmektedir. Kuran'a yapılan saldırıya İsveç'in sessiz duyarsız kalması hatta güvenlik güçlerinin bunları koruma altına almasını görmek ne ile izah edilebilir. En güçlü şekilde kınadık. Bu nefret suçudur. Bunu süratle halletmeleri lazım. Müslümanlara karşı nefret suç işlenmesi kabul edilemez. Tüm inançlara saygı gösterilmesini bekliyoruz. An itibariyle İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Finlandiya'ya farklı bakıyoruz. Finlandiya süreci işletirse biz de üzerimize düşen görevi yerine getiririz.

TERÖRLE MÜCADELE VE SURİYE İLE İLİŞKİLER

Terörle mücadele adına yürüttüğümüz mücadele aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğüne de katkı sağlıyoruz. Rejim de bunun farkına varmalı. Suriye'de terörle mücadele biz yolumuza tavizsiz devam ettik. Rusya, Suriye ve Türkiye üçlü toplantı düzenlemelim önce dışişleri bakanlarımız sonra savunma bakanlarımız, sonrasında da liderler bir araya gelsin. Böylece neticelerden İran'ı da bilgilendirelim. Biz ulusal güvenliğimiz içim gereken önlemeleri alırız. Geri dönüşlerin gönüllü onurlu olması gerekiyor. İstedik ki geri dönüşler sağlansın. Bu da başladı, şu anda 400-500 bine yakın mülteci Suriye'ye dönmeye başladı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

İki liderle görüşmelerimiz oluyor. İnisiyatif alma konusunda hiçbir Avrupa ülkesi bizim kadar cesur olmadı. Tahıl Koridoru, esir değişimi ve insanı yardımlar konusunda çözümün parçası olduk. Avrupa'da ve dünyadan da barış için destek bekliyoruz. Müzakereler devam ediyoruz. Gerek ABD'nin gerek Almanya'nın tank yollanmaması olayı bir çözüm müdür? Ben buna bir çözüm unsurdur diyemem. Bunlar riskli ve silah baronlarının işine yarıyor.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Yunanistan'ın tutumu kabul edilebilir gibi değil, iyi komşuluk ilişkilerine de müttefikliğe de yakışmıyor. Yunanistan'ın hava sahamızı ihlalleri, tacizleri tansiyonu yükseltiyor. Hava kuvvetlerimiz ve sahil güvenliğimiz cevapsız bırakmıyor. Adaları silahlandırıyorlar, sonra Tayfun deyince panikliyorlar. Savunma sanayine 560 yetmez, bunu 1000 km çıkaracaksınız dedim. Bunlara hem hukuki, hem sahada gereken cevabı vermeyi sürdüreceğiz. İHA-SİHA, Kızılelmelarımız... Silahlı kuvvetlerimiz daha güçlü hale gelecek.

SAVUNMA SANAYİİ: "TUSAŞ, BAYKAR HEPSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Savunma sanayinde ciddi manada ihracat yapıyoruz, çok iyi bir yere yerleştik. Kızılelma bizim ufkumuzdur, biz bunu Kızılelma ile yakalayacağız. Tam bağımsız savunma sanayi hedefimizi yerine getiriyoruz. TUSAŞ, BAYKAR hepsine teşekkür ediyoruz. Arifiye'yi satacakmış. O fırtına obüslerinin ne iş gördüğünü bile bilmez. Buraya el koyacakmış. Bunların bu anlayışına benim ülkem kalırsa, geçmişte olduğu gibi bir toplu iğne bile üretemezler. Savunma sanayide 2002'de 56 firma faaliyet gösterirken bugün bu sayı 2750'ye yükseldi. En iyiye ulaşmada, rekabetçi ortamın faydalarını gördük.

AYASOFYA'NIN AÇILMASI

Açmak Allah'a hamd olsun bize nasip oldu. Üstadın kararlılığını yaşadık, açmak bize nasip oldu. Nasıl duygulanmayalım. Erbakan hocamızın vaatlerini gerçekleştiren olmamıza rağmen, şu anda tabii birilerinin farklı zeminde bu adımlara karşı olanlarla birlikte olmaları insanı ciddi manada yıkıyor.