Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze açıklaması: "İsrail'in savaş suçları yanına kalmamalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde konuştu. İsrail'in katliamlarına değinen Erdoğan, "İsrail'in savaş suçları yanına kalmamalı. Netanyahu bütün bölgeyi tehlikeye atıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze açıklaması: "İsrail'in savaş suçları yanına kalmamalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, geçici ateşkes sonrasında yeniden Gazze'ye bomba yağdıran İsrail'e sert sözlerle tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları;

Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Türkiye uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruyor. Riyad'da düzenlediğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesiyle Filistin halkına desteğimizi gösterdik. Zirvede alınan kararların takibini yapmamız önemlidir.

NETANYAHU BÖLGEDE TEHLİKE SAÇIYOR

Gazze'de kısa süreli insani aranın sağlanması ve esir takası konusunda Katar'ın katkılarını destekliyoruz. Netanyahu yönetimini uzatmak uğruna bölgemizin geleceğini tehlikeye atıyor. 17 bin Filistinli'nin hayatını kaybetmesi savaş suçudur.

 Önceliğimiz derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesidir. 1967 sınırları çerçevesinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının gerekliliği görüldü.

"SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ"

Türkiye olarak insani yardımlarımızı sürdürüyoruz. Garantörlük dahil bölge ülkeleri ile birlikte sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin kendi içinde kurumsal yapısını güçlendirme çabalarını takdirle takip ediyoruz. Körfez bölgesi ile yakın temasımızı ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde sürdürmeye niyetli olduğumuzu da belirtmek isterim.

KALICI ATEŞKES

Esir takası konusunda Katar'ın çabalarını takdir ile karşılıyoruz. Bu çabaların kalıcı ateşkese dönüşmesini temenni ediyorduk ama gerçekleşmedi. Netanyahu bölgenin geleceğini tehlikeye atıyor. İsrail'in işlediği suçlar yanına kar kalmamalı.

Bugüne kadar 12 uçak ve 2 sivil gemi dolusu yardım malzemesini sevk ettik. Yaralıların Türkiye'ye intikalini sağladık. Önceliğimiz kalıcı ateşkesin sağlanmasıdır. 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasının ehemmiyeti bir kez daha görüldü. Gazze'deki mezalimin Suriye'yi de kapsayacak savaşa dönüşmesine fırsat vermemeliyiz