Erdoğan'dan Kabine toplantısı sonrası KYK borçlarına ilişkin müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, milyonların beklediği KYK borçlarına ilişkin müjdeyi duyurdu. Buna göre; öğrenim kredisi borçları enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılacak. Erdoğan bir müjde de Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin son sınıf öğrencilere, MEB bağlı öğretmenlere ve Kur’an kurslarında görevlendirilen öğreticilere verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından milyonların beklediği açıklamayı yaptı. Erdoğan "KYK kredi geri ödemelerini sadece alınan ücret üzerinden yapılmasını kararlaştırdık." dedi. Çok sayıda önemli mesaj veren Erdoğan, İsveç'e NATO üyeliği ile ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Dünyadaki siyasi ve ekonomik dengelerin yeniden inşa edildiği dönemde ülkemizi hak ettiği seviyeye hep birlikte getireceğiz.

İsveç'e net uyarı

Ülkelerin şartları yerine getirmemesi halinde süreci donduracağımızı buradan yeniden hatırlatmak istiyorum. Özellikle İsveç'in bu konuda iyi bir görüntü vermediğini görüyoruz. Türkiye olarak duruşumuz çok nettir. Gerisini kendileri bilir."

Kılıçdaroğlu'na 'Osmangazi' tepkisi

Osmangazi Köprüsü'nden sadece 8 Temmuz günü 80 bin 624 araç geçti Bay Kemal. Bu köprü olmasaydı bu kadar aracın feribotla taşınması mümkün olmayacak, karayolu kilitlenecek, ulaşım çileye dönüşecekti. İzmir-İstanbul otoyolu. Senin milletvekili olduğun yer Bay Kemal. Osmangazi Köprüsü sayesinde bu yolda yolculuk yapmak çile olmaktan çıkmıştır. Osmangazi Köprüsü'nü günlük ortalama 54 bin araç kullanmıştır. 

Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 2 milyar 545 milyon avroyla inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nü 8 Temmuz günü 14 bin araç kullanmıştır. 1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki trafik akışı da bir süre sonra geçiş garantisinin üzerine çıkacaktır. 

İstanbul Boğazı geçiş trafiğine nefes aldıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise günlük ortalama 60 binden fazla araç geçişiyle kamu-özel iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir.

Trafik kazası oranları ve can kayıpları da yüzde 82 düzeyinde azalmıştır.

"Akıl ve vicdan sahibi herkes kabul eder"

Hava yollarımızda da rekor üstüne rekor. İstanbul Havalimanımız bayram boyunca günde ortalama bin 400 uçağın iniş kalkışına hizmet vermiştir. Bu yoğunluğu Yeşilköy'ün kaldıramayacağını akıl ve vicdan sahibi herkes kabul eder. 

"Ülkemiz bir süredi istinai dönemlerden geçiyor''

Ülkemiz bir süredir istisnai dönemlerden geçiyor. Bu istisna Gezi olaylarında kimi şehirlerimizin ana meydanlarının yaklaşık bir ay boyunca işgali ile tezahür etmiştir. Bu istisna Emniyet ve yargı içindeki hainlerin 17/25 Aralık'taki kumpaslarıyla milli iradeyi gasp girişimleriyle tezahür etmiştir.

Ülkemiz bir süredir istisnai dönemlerden geçiyor. Bu istisna Gezi olaylarında kimi şehirlerimizin ana meydanlarının yaklaşık bir ay boyunca işgali ile tezahür etmiştir. Bu istisna Emniyet ve yargı içindeki hainlerin 17/25 Aralık'taki kumpaslarıyla milli iradeyi gasp girişimleriyle tezahür etmiştir.

Türkiye tüm bu imtihanları başarıyla vererek yoluna devam etmiş bir ülkedir. Avrupa'sından Amerika'sına kadar tüm dünyanın sıkıntılarla boğuştuğu küresel fırtınadan Türkiye'yi kurtarmaya kararlıyız. Küresel krizleri biz başarıyla yönetiyoruz. İçerde ve dışarda artık yavaş yavaş emin adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz. Kurdaki dalgalanmanın ve yükselen fiyatları telafi edecek tedbirler alıyoruz. Vatandaşımızın gelir seviyesini yükseltecek artışlar yapıyoruz. İnşallah yıl sonunda gelişmelere göre sabit gelirlilerin durumunu yeniden gözden geçireceğiz. Şubat-Mart ayları birlikte uyguladığımız politikanın olumlu neticelerini daha iyi göreceğiz. 

KYK borçları faizi silinecek mi? 

"Gençlerimizi elbette böyle bir yükün altında bırakamazdık. Biraz önceki kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık."

"Kredi geri ödemelerinde 26 milyar liranın üzerinede bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış olacağız."

"Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm öğrencilerimiz yararlanacak."

Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme

''Devlete bağlı üniversitelerimizin Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacak. Hayırlı olmasını diliyorum. Hekimlerimize ve diğer çalışanlarımıza yönelik hiçbir şiddet eylemi kabul edilemez.

Öğretmenlere ek ders müjdesi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmenlere ve usta öğreticiler ile Kur’an kurslarında görevlendirilen öğreticilere her 5 ders için ilave 1 saat ek ders ödemesi yapacağız.''