"Türkiye öğrenci çekmede dünyada 10 ülke arasında"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

"Türkiye öğrenci çekmede dünyada 10 ülke arasında"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Üniversitelerimizin 2020-2021 akademik yılının açılışında müjdesini verdiğim YÖK Anadolu projesinin hayata geçirilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Yükseköğretim alanında ülkemizin sınırlarını aşan bir kapasiteye ulaştık. Üniversite sayımız 76'dan 207'ye, öğrenci sayımız ise 1,6 milyondan 8,4 milyona yükseldi. Bu öğrenci sayısıyla ülkemiz, Avrupa'da üniversiteye erişim konusunda ilk sıraya çıktı. Ayrıca memnuniyet veren bir diğer husus, bu artışta kız öğrencilerimizin önemli bir yer tutmasıdır. Daha önce yüzde 42 düzeyinde olan kız öğrencilerimizin oranı bu yıl itibarıyla yüzde 49'a yükseldi.

Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz, farklı değerler üretir hale gelerek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır.

En iyi cevap başarı

Üniversitelerimizin başarısız olmasını bekleyenler olduğunu görüyoruz. Bunlara verilecek en iyi cevap, başarı sağlamaktır. Yeni üniversitelerin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Türkiye uluslararası öğrenci çekme alanında dünyada 10 ülke arasında.

Kişisel ve zümrevi çıkarlarını 'demokrasi ve özgürlük' maskesi altında pazarlayanların gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz.

15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümdeki öğrenciler derslerini kıdemli hocalardan alacaklar. Burada önemli olan projenin gönüllülük esasıyla yürütülmesidir. Bartın Üniversitesi ile İTÜ ve ODTÜ, Bayburt Üniversitesi ile Gazi, Bingöl ile Erciyes ve İstanbul Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi eşleştirmeleri böyledir. Mesela Munzur Üniversitesi Kimya bölümünde okuyan bir öğrencimiz İTÜ'den ders alabilecek. 

Müjdeyi verdi

YÖK'ün uygulamaya koyacağı bir projenin müjdesini vermek istiyorum. YÖK Akademik Kariyer Liyakat projesidir. Doktoralı insan kaynağının daha şeffaf bir şekilde istihdamına imkan sağlamaktır. Türk veya yabancı uyruklu doktorasını tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile, öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya geleceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya geçiriyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerin saygın hocalarının uzaktan eğitim yoluyla ülkemizde ders vermesine imkan sağlanmasıdır.