Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sokağa çıkma kısıtlamalarını kaldırıyoruz

Herkesin merakla beklediği Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi. Erdoğan, "Temmuz ayından itibaren olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kısıtlamaları kaldırıyoruz" dedi.

Salgın döneminde tüm Türkiye'nin gözünün çevrildiği Kabine Toplantısı sona erdi. 3.5 saat süren Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunarak "Temmuz ayından itibaren tüm kısıtlamaları kaldırıyorz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı yeni normalleşme kararları şöyle;

- Son kabine toplantımızın ardından haziran ile birlikte başlayacak yeni dönem uygulamalarını kamuoyuyla paylaşmıştık.

- Bugünkü toplantımızda da önümüzdeki dönemde uygulamaya geçireceğimiz kimi hususların istişaresini yaptık.

- Bu çerçevede tamamı da 1 Temmuz itibari ile başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz.

- Müzikle ilgili sınırlamayı da daha ileri bir saat olan 24 çekiyoruz. Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur.

- Şehirler arası seyahat temaları ile şehiriçi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor.

- Kamu Kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor.

- Kamu ve özel sektördeki iş ve işlemlerin tamamını da Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı salgın yönetimi ve çalışma rehberlerine uyulması hassasiyetle takip edilecektir.

- HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecektir.

- Konu ile ilgili diğer ayrıntılar İçişleri bakanlığımızın Genelgesi'nde yer alacaktır.

NATO

"NATO kendisinden beklenen güçlü iradeyi ortaya koyamamıştır."

"NATO 2030 sürecini bu bakımdan önemli görüyoruz. Temaslarda NATO konseptinin günümüz şartlarına ve beklentilerimize uygun şekilde geliştirilmesi gerektiğini paylaştık."

"Suriye'de bir dönem ittifakın en önemli sorunu olarak gösterilen tek gerçek mücadeleyi Türkiye'nin yaptığını herkese hatırlattık."

"Türkiye'nin kendi sınırları içinde ve ötesinde sığınmacılara sağladığı desteğin önemine işaret ederek bu konuda katkı beklediğimizi anlattık."

"Bu zirvede bir kez daha görülmüştür ki NATO'nun Türkiyesiz varlığını sürdürmesi oldukça güçtür."

"Türkiye, NATO’ya karış sorumluluklarını bugüne kadar eksiksiz yerine getirdi.”

"NATO zirvesi marjında liderlerle çok daha kapsamlı meseleri ele aldığımız görüşmeler yaptık. Tek tek sayacağım, Naseda ile Levis ile, Orban'la göörüşmeler yaptık. 14 Haziran'da Macron ile Birleşik Krallık başbakanı Johnson ile Merkel ile, Sanches ile, Rutte ile Micotakis ile ve son olarak Biden ile bir araya geldik."

- Ayrıca zirve sırasında pek çok ülke temsilcisi ile de görüştük. Sayın Macron, Miçotakis ve Biden ile doğrudan temaslarımızı sıklaştırma konusunda mutabık kaldık.

- Çözüm yollarını bulma konusunda karşılıklı olarak ifade ettik. Biden ile yapılan görüşme göreve geldikten sonra ilk yüz yüze yapılan görüşme açısından çok önemliydi.

- Bu görüşmede ülkelerimiz arasında bilinen sorunları karşılıklı ifade ederek tekrar ortaya koyduk. 

- Bununla kalmadık, asıl bundan sonraki işbirliği kapsamında görüş alışverişinde bulunduk. Biden, görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda bu yöndeki değerlendirmeleri kamuoyuyla paylaştı.

- Sayın Biden ile yakaladığımız bu güzel iklimi ülkelerimiz adına maksimum verime dönüştürmekte kararlıyız.

- Türkiye'nin tek talebi, siyasi ve ekonomik her alandaki egemenlik haklarına saygı duyulması, terör örgütleriyle yürüttüğü mücadeleye destek verilmesidir.

- ABD ile olumlu ve yapıcı bir temelde yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz.

Antalya'da 3 defa başkanlığını üstlendiğimiz Güneydoğu Avrupa işbirliği sürecinin Zirve toplantısını gerçekleştirdik.

Güneydoğu Avrupa bölgesinden 8 devlet ve hükümet başkanı ile çeşitli düzeylerde 15 temsilcinin katıldığı bu zirve örgütün 25 kuruluş yıldönümü olması sebebiyle ayrıca anlamlıydı.

İşbirliği süreci bölgedeki 13 ülkenin tamamının aynı masa etrafında toplandığı yegane oluşumdur kurulduğu günden beri bölgedeki siyasi sorunların diyalog yoluyla çözümü konusunda önemli bir misyon üstlenen bu yapının daha da geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

- Türkiye'nin bölgenin barış ve istikrarına verdiği önemi uygun şekilde yürütülen projelere en kapsamlı desteği bir sağlık Belgrad Saraybosna otoyolundan göç ve salgın gibi pek çok ortak meselemizi zirve toplantılarında Elaldı Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinde ortaya çıkardığı Batı Balkanlar kavramı ile Türkiye'nin bölgeden dışlanma girişimlerinin üye ülkeler tarafından benim sevmediğini memnuniyetle gördük olarak aramızda bölgesel sahiplenme ve kapsayıcılık ilkeleri çerçevesinde çözemeyeceğiniz hiçbir sorunun bulunmadığı düşüncesi ile işbirliği ortamını geliştirmek için çalışıyoruz

- Bu vesileyle zirveye katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum Cuma günü ise ülkemizin uluslararası alanda önemli bir markası haline dönüştürecek ne inandığım Antalya diploması forumuna katıldı.

- Foruma salgının yol açtığı pek çok zorluğa rağmen oldukça üst düzey ve yoğun bir katılım oldu.

- Antalya'ya gelen 11 devlet ve hükümet başkanı, 45 dışişleri bakanı ve bakan, 60'a yakın uluslararası örgüt temsilcisi iş ve Akademi dünyası ile sivil toplum kuruluşlarından isimler

- 25 ayrı etkinlikte görüş alışverişinde bulundular.

- Türkiye sağlık hizmetlerinden gıda zincirinin devamlılığına kamu güvenliğinden sosyal dayanışmaya kadar her alanda salgın döneminin dünyada Parlayan Yıldız olmuştur.

- Hükümet olarak aldığımız tedbirler den etkilenen her kesimin üzerindeki yükü hayata geçirdiğimiz destek ve teşvik paketleri ile azaltık.

- Kısıtlamaları üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etki yapamayacak şekilde uyguladık. Sanayi üretimimiz yükselişini düzenli olarak sürdürüyor Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 12.5 olarak gerçekleşen yüksek teknoloji ürünleri üretimindeki artış ayrıca sevindiricidir.

- Milli teknoloji hamlesi vizyonuyla ülkemizi yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil üreticisi yapma yolunda adım adım ilerliyoruz.

- Bu gelişmelere paralel olarak Sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam 4700000 sınırına dayanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı tarımda yaşanan kuraklık sebebiyle ortaya çıkacak muhtemel sıkıntılara karşı tedbirlerimizi aldık alıyoruz.

- Salgın ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan durumu istismar ederek hububat ile et süt yem fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye insanları da izin vermeyeceğiz gerekli dersi vereceğiz.

- Birkaç hafta içinde aşılamayı 18 yaş üzerindeki nüfusumuzun tamamına aşılanma aşamasına geçilecektir.

- Böylece Türkiye'nin salgın krizini en az sıkıntıyla ve ilk atlatan ülkelerden biri olmasını sağlamak istiyoruz.

Virüsün yeni varyantları sebebiyle dünyadaki sıkıntılar bir müddet daha devam edecek olsa da Türkiye inşallah bu süreci de başarıyla geride bırakacaktır.

Biz birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize sahip çıktıkça Allah'ın izniyle üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir mesele yoktur.