Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Polonya'ya düşen füzeyle ilgili açıklama! "Rusya'nın açıklaması bizim için önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Polonya'ya düşen füzeyle ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Rusya'nın 'bizimle bu işin alakası yoktur' demesi bizim için önemli. Biden'ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığını söylemesi de önemli." dedi. Öte yandan, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya da değinen Erdoğan, "Terör örgütüne destek verenler dökülen her kana ortaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Polonya'ya düşen füzeyle ilgili açıklama! "Rusya'nın açıklaması bizim için önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Terör örgütüne destek verenler dökülen her kana ortaktır"

"İstiklal Caddesi'nde meydana gelen terör saldırısın sonucunda taziyelerini ve geçmiş olsun dileklerini ileten tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu alçak saldırı terörün kanlı ve çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir. Terör örgütüne destek verenler dökülen her kana ortaktır. Teröristlerin kimin arkasına saklanırsa saklansın kendilerini bekleyen akıbetten kurtulamayacaklardır.

Zirve kapsamında küresel, siyasi ve ekonomik görünüme ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının hiçbir ayrım yapmadan tüm ekonomileri zorladığı görülüyor. Bu kriz belli bölgelerin değil, tüm ülkelerin krizidir."

Küresel ekonomideki kötüleşmenin en şiddetli vurduğu bölgeler Asya ve Afrika'daki kırılgan devletlerdir.

Ekonomik göstergeler bir çıkış yolu bulunmazsa mevcut durumun kötüleşeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde halen bir milyon ton gıda maddesi çöpe gidiyor, Türkiye olarak bu adaletsiz tabloyu değiştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

"Gıda yönetimine vurgu yaptık"

Zirvede bir diğer konu da sağlıktı. Küresel sağlık sisteminin iyileştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduk. TURKOVAC aşımızla dünyada aşı üretebilen 9 ülke arasına girdik. Ülkemizi sağlık konusunda uluslararası marka haline getirmek istiyoruz.

2 günlük zirve boyunca pek çok ikili görüşme de gerçekleştirdik. Küresel sağlık, gıda yönetimi ve etkin göç yönetimine vurgu yaptık.

Endonezya Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Biden, Macron, Meloni, Scholz ile biraraya geldik. Zirve vesilesiyle ayrıca liderler olarak aile fotoğrafı çektirdik ve ortak açıklama yayınladık.

G20 platformu küresel düzeyde karşı karşıya kaldığımız meydan okumalar karşısında kendisinden beklenen liderlik görevini yönetiyor.

F-16'larda olumlu gelişme

Öncelikle F-16 konusunda Sayın Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Cumhuriyetçilerin bu konuya özellikle olumlu yaklaştığını söyledi.

"Bizim oradaki Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok"

ABD'de yaşayan bir Türk olduğunu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir ırkçılığın içindesiniz. Sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Bizim Kuzey Irak'ta veya Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi…

Sınır ötesi opersayonlar olacak mı?

Şu anda sorgulamalar soruşturmalar devam ediyor. 81 yaralımız vardı. Bu sayı 25'e düştü. 6 kişi hayatını kaybetti. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor bunların araştırması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmak konusunda kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım."

Polonya'ya düşen füze

Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'bizimle bu işin bir alakası yoktur' demesi bizim için önemli. Tüm bunların yanında sabah Scholz ile yaptığımız görüşmede bunların detay araştırmasının yapılması gerektiğini söyledi. Biden'ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığını söylemesi de önemli. Biden'in füzelerin Rus yapımı olmadığını açıklaması Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. İnceleme, araştırma şarttır."

KKTC'nin TDT'te gözlemci üye olması

Bu kararla ilgili herhangi bir yerden, herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. O iş bitmiştir."

Yunanistan'ın provokatif adımları

"Attıkları adımlar hiçbir fayda sağlamaz. Yerini yurdunu bil."