Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Azerbaycan Milli Meclisi'nde net mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Millî Meclisi'ne hitap etti. Erdoğan "Bugün de bütün imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki inşallah yarın da yanında yer alacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi'ne hitabında "Çok bahtiyarım. Çünkü Karabağ'ı azat etmiş Milli Meclis'te, bağımsızlığının 30. yılında Azerbaycan'dayım" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İki devlet tek millet anlayışı ile saygı ve bahtiyarlıkla selamlıyorum. Bahtiyarım çünkü Karabağ'ı azad etmiş milli mecliste sizinleyim. Azeri kardeşlerim Karabağ'da 30 yıl kendi evlerinden uzaktaydılar. Şimdi bu topraklar sahiplerine kavuştu. Kafkaslardaki barış ve huzurdan yalnız Azerbaycan değil Ermenistan da dahil olmak üzere tüm bölge ülkeleri, dünya kazançlı çıkacaktır. Şehitlerimizin her birine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Bugün de bütün imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki inşallah yarın da yanında yer alacağız. Şimdi gelsinler Fuzuli'yi görsünler. Buraların sağı solu nasıl yakılmış yıkılmış. Gelsin Karabağ'ı görsünler.

Her şey ortada. Buraları ne hale getirmişler. Sadece bu davranış bile Karabağ'ın kimin vatanı olduğunu göstermeye yeter. Azerbaycan hiç bir yeri yıkmadı, ateşe vermedi. Çünkü insan kendi yuvasını yıkamaz, kendi evini ateşe veremez. Ve beraber inşallah buraları inşa edeceğiz ve yeni bir Karabağ meydana getireceğiz.

Türk milletine olmadık iftiralarla çamur atanlar önce Kafkaslara, Azerbaycan'a bakmalı. Sonra vicdanları elverirse yönelttikleri ithamları kendileriyle ayrıca konuşuruz. Medeniyet ile vandallık arasındaki farkı görmek isteyen, gelsin Karabağ'da iki dönem arasındaki farka baksın.

Azerbaycan'ın kültür başkenti olan Şuşa

Bu yıl Azerbaycan'ın kültür başkenti olan Şuşa'yı gelecek yıl da 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' olarak görmekten memnuniyet duyarız.

Karabağ Zaferi'nin kıymeti zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Bu; yıkımın değil inşanın, zulümün değil adaletin, savaşın değil barışın zaferidir. Bölgemizde ve tüm dünyada zalimin zulmünün olmadığı bir gün mutlaka Hakk'ın adaletin tecil edeceği herkes tarafından görülmüştür.

Bu dönem Ermenistan için de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Kardeşimle birlikte teklifimizi yaptık. Gelin 6 ülke bir platform oluşturalım. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Gürcistan. Bu platformla birlikte artık bölgede bir sükunet meydana gelsin. 

Bu zaferin ardından yapılanlara baktığımızda çizdiğimiz tablonun nasıl ete kemiğe büründüğü görülecektir. Karabağ'ın her köşesine huzur, sükun ve umut hakim olmuştur. Evlerinden, yurtlarından ayrı olan Azerbaycanlı kardeşlerimize yuvalarına dönme yolu açılmıştır. İnşallah bir sonraki gelişimizde insanların, evlerine yerleştiğini görmenin de bahtiyarlığını yaşayacağız. Onlara da şimdiden bu çağrıyı Azerbaycan Parlamentosu'ndan yapıyorum. Evleriniz yapılacak, oralara yerleşmenizi bekliyoruz. Yollar süratle yapılıyor. Viyadükler yapılıyor. Elektrik santralleri kuruluyor, açılıyor. Bunları gözlerimle gördüm, onun için söylüyorum.

Dik durursak, sağlam durursak Allah'ın izni ile bunları çözeriz

Ermenistan için de yeni dönemin başlangıcıdır. Zengezur demiryolu ile Ermeniler de kolayca Rusya'ya ulaşabileceklerdir. Kardeşimle birlikte teklifimizi yaptık. Gelin 6 ülke platform oluşturalım. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Gürcistan. Artık bölgede düşmanlıklar ortadan kalksın. Burada hemen hemen bir Gürcistan'ın bazı kendine has sualleri vardı, son Türkiye ziyaretinde sayın Başbakan ile konuştum. Bu Gürcistan'ın da lehine olacaktır dedim. Biz Ermenistan'la aramızdaki sıkıntıları biliyorsun, biz bunlara rağmen Azerbaycanlı kardeşlerimin sıkıntılarının da giderilmesini istiyoruz. Sizin de Rusya ile sıkıntıları aşmanıza bu platform destek olacaktır. Çalışayım dedi, olur dedik. Ermenistan, Azerbaycan'la problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de adımları atacağız.

NATO’dan hamdolsun olumlu görüşmelerle döndük ama dünyanın sorunları bitmiyor. Barışı ve adaleti dünyada hakim kılacağımız vakitler yakındır. Dik durursak, sağlam durursak Allah'ın izni ile bunları çözeriz.