Kıdem tazminatı tavanı belli oldu! İşte yeni hesap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı memur ve emekli maaş artış oranlarının ardından EYT'lileri de yakından ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı belli oldu. 2022'nin ikinci yarısı için 15 bin 371 lira olan tutar 17 bin 904,62 lira olarak güncellendi. 10 yıl çalışan bir vatandaş için tavan tutar da 180 bin lira olarak belirlendi. İşte detaylar...

Kıdem tazminatı tavanı belli oldu! İşte yeni hesap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı memur ve emekli maaş artış oranlarının ardından birçok farklı kalem değişti. Maaşlara yüzde 30'luk zamların ardından emeklikte yaşa takılanlar (EYT) için de önem arz eden kıdem tazminatı tavanları artış gösterdi.

Kıdem tazminat tavanı tutarında en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda.

2022'nin ikinci yarısı için 15 bin 371 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanını Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 17 bin 904,62 TL olarak açıkladı.

10 yıl çalışması olan bir kişinin kıdem tazminatı miktarı da 180 bin TL olarak belirlendi.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor.

Hesaplama işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınarak yapılıyor. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmış durumda.