Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki ikinci turda yüzde 50 sınırı olacak mı? İşte yanıtı...

14 Mayıs 2023’te yani dün yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy oranları belli oldu. YSK’dan gelen açıklamaya göre seçim ikinci tura kaldı. Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de ikinci turda 50+1 sistemi olacak mı? İkinci turda adaylar yüzde 50’yi aştıklarında mı seçilecek? İşte tüm bu soruların yanıtı…

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki ikinci turda yüzde 50 sınırı olacak mı? İşte yanıtı...

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre ikinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak. YSK Başkanı Ahmet Yener seçimin ikinci tura kaldığını resmi olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan 50+1 sistemi, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.

50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor.

İKİNCİ TURDA SINIR OLMAYACAK

Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor. Buna göre 2. turda yüzde 50 sınırı olmayacak. Hangi aday oy çoğunluğuna sahip olursa, seçimin kazananı o olacak.