Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin F-16 adımını değerlendirdi: Türkiye adına olumlu bir adım

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’ye F-16 satışının sınırlandırıcı koşullara bağlayan iki maddenin çıkarılmasını değerlendirerek, “Türkiye adına olumlu bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin F-16 adımını değerlendirdi: Türkiye adına olumlu bir adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan’ın Astana kentinde gerçekleştirdiği resmi ziyarete eşlik eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan iki maddenin ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarılmasını değerlendirdi.

“Olumlu bir adım olarak görüyoruz”

Kalın, "Bizim istediğimiz şekilde kongreye gitmesin önü açılmış oldu. Ama o ara seçimlerden sonra kongreye gider. Ondan sonra müzakereler devam edecek. Bu bizim için iyi bir şey. F-16 anlaşması yaparsak bizim istediğimiz şartlarda yapmış olacağız. Ama daha müzakere edilecek epey konu var. Bizim lehimize olan bir şey. Bunu Türkiye adına olumlu bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki iki maddede, Türkiye'ye F-16 satışı için, "ABD Başkanı'nın satışın ABD'nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması" ve "F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması" şartları yer alıyordu.