Dalga dalga yayılmaya başladı, şimdi de bununla uğraşmaya başlayacağız galiba... İlk olarak o grubu hedef aldı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından dün yapılan açıklamada Candida Auris adlı mantarın hızla yayıldığı ve ilaca karşı dirençli olduğu ifade edildi. Uzmanlar söz konusu mantarın, sağlık merkezlerinde cihaza takılı sağlığı çok kötü olan hastalar için risk teşkil ettiğini belirtti.

Dalga dalga yayılmaya başladı, şimdi de bununla uğraşmaya başlayacağız galiba... İlk olarak o grubu hedef aldı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Kurumu Candida Auris adlı mantarın hızla yayıldığı ve ilaca karşı dirençli olduğunu ifade etti. CDC Uzmanlar söz konusu mantarın, sağlık merkezlerinde cihaza takılı sağlığı çok kötü olan hastalar için daha riskli olduğunu ifade etti.

Dalga dalga yayılmaya başladı, şimdi de bununla uğraşmaya başlayacağız galiba... İlk olarak o grubu hedef aldı - Resim : 1

YÜZDE 95 ARTTI

 2020-2021 tarih aralığında ABD’deki sağlık tesislerinde endişe verici bir hızda yayıldığını vurgulayarak özellikle 2021 yılında ilaca dirençli vaka sayısının üç katına çıktığının altını çizdi. Vaka sayısının 2019'dan 2020'ye kadar yüzde 59 artarak 756'ya, 2021'de ise yüzde 95 daha artarak 1.471'e yükseldiği kaydedildi.

HASTALIK GİDEREK YAYILIYOR

2022 yılında da vaka sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken CDC, sağlık merkezlerindeki zayıf genel enfeksiyon önleme kontrol uygulamalarının hastalığın yayılmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. CDC, 2021 yılında yayılmanın giderek kötüleşmesiyle ilgili “Bu artışın zamanlaması ve halk sağlığı araştırmalarından elde edilen bulgular, COVID-19 salgını sırasında sağlık ve halk sağlığı sistemleri üzerindeki baskı nedeniyle C. auris yayılımının kötüleşmiş olabileceğini düşündürmektedir” denildi.