Felaket büyüyor! Koronavirüs yine hayvana sıçradı!

Danimarka'da başlayan ve birçok ülkeye yayılan Cluster-5 virüsüyle ilgili dehşete düşüren haberler gelmeye devam ediyor. Virüsün bir ülkeye daha sıçradığı ortaya çıktı. Çiftlikteki hayvanların da işçilerin de testleri pozitif çıkınca panik havası yayıldı.

Felaket büyüyor! Koronavirüs yine hayvana sıçradı!

Dünyada hızla yayılan koronavirüs salgını devam ederken Danimarka'da başlayan ve birçok ülkeye yayılan Cluster-5 virüsüyle ilgili dehşete düşüren haberler gelmeye devam ediyor. Vizonlarda görülen mutasyona uğramış koronavirüs yüzünden milyonlarca hayvan itlaf edilmişti. Yetkililer peş peşe açıklamalar yaparken, virüsün bir ülkeye daha sıçradığı ortaya çıktı. Çiftlikteki hayvanların da işçilerin de testleri pozitif çıkınca panik havası yayıldı.

Yüzyılın kabusu koronavirüs salgınındaki yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açmaya devam ediyor. Danimarka'dan sonra Avrupa ülkeleri ve ABD'de de görülen Cluster-5 virüsüne dair yeni bilgiler ortaya çıkarken uzmanların korkutucu uyarıları peş peşe geliyor.

Dünyaya diz çöktüren koronavirüs salgını, önlenemez şekilde yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 69 milyonu aştı.

Danimarka'dan yayılan mutasyona uğramış virüs şok etkisi yaratırken, uzmanlar uyarı üzerine uyarı yaparak dünyanın ikinci bir kaosla daha mücadele etmesinin çok zor olacağının altını çiziyor.D ünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'daki çiftliklerde ortaya çıkan vakaların ardından vizon çiftliklerinde bulunan yaklaşık 17 milyon hayvanın öldürüldü. Ancak dehşet bununla sınırlı kalmadı.

ABD'den tüyler ürperten bir haber daha geldi. Oregon'daki bir vizon çiftliğindeki işçiler, koronavirüsle temas ettikleri için karantinaya alındı. Çünkü CNN International'ın son dakika olarak duyurduğu haberine göre, çiftlikteki vizonlar eyalette enfekte olan ilk hayvanlar oldu.

Hayvan hakları savunucuları yetkilierin salgını duyurmaka bilinçli olarak geç kaldığını ileri sürüyor. Daha önce ülkede Michigan, Wisconsin ve Utah'taki çiftlikleri hayvanların enfekte olduğu olrtaya çıkmıştı.

Oregon vizonlarda virüe rastlann dördüncü eyalet oldu. Oregon'daki yetkililer, vizondan alınan on numunenin hepsinin pozitif olduğunu söyledi. Virüsün kaç kişiye bulaştığına dair bir açıklama yapılmadı.

Oregon Tarım Bakanlığı sözcüsü Andrea Cantu-Schomus, sağlık gizlilik kurallarını gerekçe göstererek, çiftliğin nerede olduğunu veya kaç işçinin testinin pozitif çıktığını söylemeyi reddetti. Ancak, "Çiftlikte yaklaşık 12 bin hayvan var" dedi.

Oregon; Wisconsin, Utah ve Michigan'dan sonra ülkenin dördüncü en büyük çiftlik vizon endüstrisine sahip. Diğer üç eyalette de vizon çiftliklerinde salgın görüldü.

Tarım Bakanlığı sözcüsü Andrea Cantu-Schomus, ilk kez 19 Kasım'da çiftlikteki hayvanlarda virüs belirtisi görüldüğünü söyledi. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, şu anda ülkedeki vizon dahil hayvanların virüsün insanlara bulaşmasında önemli bir rol oynadığına dair hiçbir kanıt yok.

Korkutan bir açıklama da Kanada'dan geldi. Ülkede en batıdaki eyalet olan Britanya Kolumbiyası'ndaki Fraser Vadisi bölgesinde bulunan bir çiftlikte, hem işçiler hem de vizonlarda virüs görüldü.

Yetkililer, ülkede şimdiye dek tek bir çiftlikte salgın görülmesinin, "gösterilen özenin bir işareti olduğunu" ileri sürdü. İsmi açıklanmayan vizon çiftliği, test edilen hayvanlardan alınan beş örneğin de pozitif çıkmasının ardından karantina altına alındı.

Önceki gün Fraser'dan bir sağlık yetkilisi, tesisteki sekiz kişide de virüs çıktığını duyurdu. Eyaletteki baş veteriner hekimi Dr. Rayna Gunvaldsen, vizon üreticilerinin virüse karşı ekstra önlemler alma konusunda "çok proaktif" davrandıklarını söyledi.

Dr. Rayna Gunvaldsen, mevcut karantina emrinin, hiçbir hayvan veya ürünün, salgından etkilenen çiftlikten çıkamayacağı anlamına geldiğini ekledi.

Veteriner hekim, "Karantina emri, bu virüsün çiftlikten başka yerlere bulaşma riskini kontrol altında tutuyor ancak salgın hayvanlar için bir risk oluşturuyor. Dolayısıyla şu anda hayvan sağlığı açısından bakıldığında, bir itlafın bir faydası olmayacak." ifadelerini kullandı.