Dehşete düşüren araştırma! Şaka değil, emziren annelerin sütünden plastik çıktı

Roma'da adeta dehşete düşüren bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada, yeni annelerin yüzde 75'inin doğumdan bir hafta sonra sütünde mikro plastik olduğu ortaya çıktı. Plastik kullanımının vahametini ortaya koyan o araştırmanın detaylarını sizin için derledik…

Dehşete düşüren araştırma! Şaka değil, emziren annelerin sütünden plastik çıktı

Son yıllarda, okyanustan insan kanına kadar her şeyde mikroplastikler bulundu. Şimdi de, bilim adamları Roma’da yaptığı yeni araştırmalarda, annelerin anne sütünde mikroplastiklerin varlığını tespit ettiler.

Anne sütünde mikro plastik olduğu kanıtlandı

İtalyan bilim adamlarından oluşan bir ekibin yaptığı yeni bir çalışmada, anne sütünde mikro plastik keşfedildi. Bu kanıtın büyük bir endişe kaynağı olduğunu çünkü son derece savunmasız olan yeni doğan bebeklerin hayatını doğrudan etkilediğini ifade ettiler.

Guardian'a göre, bilim adamları Roma'da doğum yaptıktan bir hafta sonra 34 yeni anneden anne sütü örnekleri aldı. Anne sütünü test ettikten sonra, 34 örneğin 26'sının yani yüzde 75'inin sütünde mikro plastik içeriği buldular.

Annelerin sütünden çıkan plastik miktarının "yaş, plastik bileşenleri içeren kişisel bakım ürünlerinin kullanımı ve balık/kabuklu deniz ürünleri tüketimi" açısından farklılık gösterdiğini de buldular. Plastik ambalajlardaki yiyecek ve içecek yoluyla 26 anne, mikro plastiklere maruz kaldı.

Ekip, 2020'de plasentaların mikro plastik içerdiğini zaten belirlemişti. Çalışmalarında yazdıkları yeni bulguları, "her yerde bulunan plastik varlığının insan mağduriyetini kaçınılmaz kıldığını" öne sürüyor.

Dehşete düşüren araştırma! Şaka değil, emziren annelerin sütünden plastik çıktı - Resim : 1
Bir elin üstündeki mikro plastiklerin yakın çekimi

 

Savunmasız olan yeni doğan bebekler mikro plastik yutuyor

Uzmanla bebeklerin plastik yutmasının ne anlama geldiğinden henüz emin değiller. Salon'un belirttiği gibi, insan kan dolaşımında mikro plastikler zaten bulundu ve bilim adamları, bağırsak hareketlerini etkileyebileceklerini belirlediler. Ancak bebekler yetişkinlerden çok daha savunmasız. Bu yüzden mikro plastiklerin yutulması onlar için çok daha tehlikeli.

Bilim adamları, mikro plastiklerin bebekleri nasıl etkileyebileceği konusunda endişeli.

Guardian'a göre, çalışmanın yazarlarından biri olan, Università Politecnica delle Marche'den Dr. Valentina Notarstefano, “Anne sütünde mikro plastiklerin varlığının kanıtı, son derece savunmasız bebek popülasyonu için endişemizi artırıyor” dedi. "Hamilelik ve emzirme döneminde bu kirleticilere maruz kalmayı azaltmanın yollarını değerlendirmek çok önemli olacak."

Bununla birlikte, bilim adamları hala anneleri emzirmeye teşvik ediyor.

Guardian'a göre Notarstefano, "Emzirmenin avantajlarının, kirletici mikroplastiklerin varlığının neden olduğu dezavantajlardan çok daha büyük olduğu vurgulanmalıdır." Dedi. “Bizimki gibi araştırmalar çocukların emzirmesini azaltmamalı, bunun yerine politikacılara kirliliği azaltan yasaları teşvik etmeleri için baskı yapma konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeli.”

Bu, buzdağının sadece görünen kısmı

Bilim adamları yaptıkları çalışmada, "anne sütünün, besin maddeleri sağlaması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayesinde bebekler için en iyi standart beslenmeyi temsil ettiğini" açıkladılar.

İnsan kanındaki mikro plastiklerin varlığını keşfetmeye yardımcı olan Vrije Universiteit Amsterdam'dan Ick Vethaak, Guardian'a, anne sütündeki mikro plastikler ve süt üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için ideal olarak daha büyük yeni anne gruplarıyla daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Mikro plastiklerle buzdağının sadece ucunu görüyoruz” dedi. “Henüz, mikro plastiklerin ve ilgili kirleticilerin emen bebek üzerindeki olası etkisi hakkında bilgi yok. Bu nedenle, erken yaşam evreleri, yenidoğanlar ve küçük çocuklar kimyasal ve partikül maruziyetine daha duyarlı göründüğü için daha fazla çalışmaya acil ihtiyaç vardır. Bu bir sağlık araştırması önceliği olmalıdır.”

Dehşete düşüren araştırma! Şaka değil, emziren annelerin sütünden plastik çıktı - Resim : 2

Anneler bebeklerini korumak için ne yapmalı?

Peki anne adayları ve yeni anneler bebeklerini korumak için ne yapabilir? Şimdilik, günlük yaşamda mikro plastiklerden kaçınmak zor olsa da, bilim adamları bakkaliyeden giyime kadar her şey için alışveriş yaparken dikkatli bir yaklaşım benimsemeyi öneriyorlar. Notarstefano'nun dediği gibi:

"Hamile kadınlara plastik ambalajlı yiyecek ve içeceklerden, mikro plastik içeren kozmetik ve diş macunlarından ve sentetik kumaşlardan yapılmış giysilerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."