"İran’ın saldırgan ve hasmane tutumunu kınıyoruz"

Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DER) Genel Başkanı Mehmet Metiner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, "İran attığı füzelerle Erbil yönetimine ve Erbil üzerinden Türkiye’ye ne mesaj vermek istiyor?" dedi ve derneğin açıklamasını paylaştı.

"İran’ın saldırgan ve hasmane tutumunu kınıyoruz"

Dün gece yarısında İran tarafından Erbil'e atılan füzeler hakkında açıklama yapan Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DER), "İran Erdoğan liderliğindeki Türkiye ile Erbil yönetiminin geliştirdiği ilişkilerden fena halde rahatsız" dedi. 

Derneğin paylaşımını sosyal medya hesabından duyuran Mehmet Metiner, "İran attığı füzelerle Erbil yönetimine ve Erbil üzerinden Türkiye’ye ne mesaj vermek istiyor? Kurucu Genel Başkanlığını yaptığım DEMBİR-DER’in İran’ın saldırgan politikasını kınayan basın bildirisini sunuyorum. Okumanız dileğiyle" ifadelerini kullandı. 

İşte Demokrasi ve Birlik Derneği'nin bildirisi:

Erbil’in kendi yönetiminde olmasını isteyen İran devletinin gerektiğinde Haşdi Şabi’yi, gerektiğinde PKK’yı nasıl kullandığı sır değil.

Başkan Erdoğan ile Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin bölgedeki petrolün Erbil yönetimi üzerinden taşınması konusunda vardıkları mutabakata ilkin Bağdat yönetiminin üst mahkeme marifetiyle böyle bir şeyin olamayacağına dair kararlar aldırtarak tepki koyması ve akabinde İran Devrim Muhafızları’nın Erbil kentine 12 adet balistik füze atmaları tesadüfle açıklanamayacak bir durumdur.

İran’ın saldırganlığını Erbil’de İsrail’e ait istihbarat üsleri olduğu gerekçesine dayandırması ibretlik bir olaydır. Bu iddianın aslı astarı yoktur. İran’ın Erbil yönetimine verdiği mesaj gayet açıktır: “Erdoğan liderliğindeki Türkiye ile derinleştirerek sürdürdüğünüz ilişkilerden rahatsızız. Aklınızı başınıza devşirin.”

İran’ın bölgesel Kürt yönetimine verdiği bu gözdağı mesajının Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren yanı da gayet açıktır.

İran’ın sadece Erbil yönetimine değil Türkiye’ye karşı da sergilediği bu hasmane tutumun “İsrail istihbarat üsleri” gibi asılsız iddialarla kamufle edilmeye çalışılması, namertçe bir davranışın ifadesidir. İran’ın dostluk iddiaları bu olayla birlikte derin bir yara almıştır.

İran füzelerinin doğrudan vurduğu evin sahibinin bölge petrolünün taşınma işlerini yapan en büyük firmanın sahibi bir Kürt olması, İran’ın gerçek niyetini zahir etmiştir.

Bu ülke Kürtlerinin en saygın sivil toplum kuruluşu olan Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DER) olarak İran’ın Erbil Kürt yönetimine ve ülkemiz Türkiye’ye karşı sergilediği bu saldırgan ve hasmane tutumu kınıyoruz.

Bilinsin isteriz ki İran’ın bu düşmanca siyaseti ateşle oynamaktan farksızdır ve o ateş şayet İran aklını başına devşirmezse günün birinde dönüp İran’ı yakacaktır. Hülagu mantığıyla yıkıcı davranmak, İran’ın hayrına olmayacaktır. Ne Erbil yönetimi ne de Türkiye çağdaş Hülagulara boyun eğmez. Erbil’in ve Ankara’nın dostluğu İran’a kazandırır. Erbil’i ve Ankara’yı düşman olarak gören bir siyaset en başta İran’a kaybettirir. O yüzden İran yönetimini girdiği bu yanlış ve tehlikeli yoldan dönmeye çağırıyoruz.