Dengeleri alt üst etmeyecektik başımız çok daha ağrıyacak... Türkiye'de yaz aylarının kabusuyla ilgili korkunç gelişme

Doğanın dengesinin bozulmasıyla birlikte hayvanlarda da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika'da iklim değişikliğinin artmasının ardından kene kaynaklı babesiosis hastalığında artış yaşanmaya başladı. Kene ısırıkları Türkiye'de de yaz aylarının kabusları arasında yer alıyor.

Dengeleri alt üst etmeyecektik başımız çok daha ağrıyacak... Türkiye'de yaz aylarının kabusuyla ilgili korkunç gelişme

Kene kaynaklı oluşan ve paraziter bir hastalık olan Babesiosisin  ABD’nin farklı farklı eyaletlerinde hızla arttığı ifade edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yapılan açıklamaya göre bazı kuzeydoğu eyaletlerinde 2011 ile 2019 arasında önemli bir artış gördüğünü bildirildi. 

 Dengeleri alt üst etmeyecektik başımız çok daha ağrıyacak... Türkiye'de yaz aylarının kabusuyla ilgili korkunç gelişme - Resim : 1

8 EYALETTE ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ

Bu zaman diliminde 37 eyalette toplam 16.456 vaka bildirildi. Sekiz ABD eyaleti kayda değer artışlar gördü. Bu eyaletler arasında Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island ve Vermont da da artışlar gördü.

Dengeleri alt üst etmeyecektik başımız çok daha ağrıyacak... Türkiye'de yaz aylarının kabusuyla ilgili korkunç gelişme - Resim : 2

BELİRGİN SEMPTOMLAR GÖSTERİR

Babesiosis, mikroskobik bir parazit olan babesia'nın kırmızı kan hücrelerini enfekte etmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Babesioz belirgin klinik semptomlarla seyreder.Bunlar; ateş, hemoglobinüri ve anemidir.

TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE GÖRÜLÜR

 Babesia türlerinin vektörleri Türkiye'nin her bölgesinde görülmektedir. Bu nedenle babesiosise yaygın olarak rastlanmakta ve buna bağlı olarak ülke ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir.