Deprem bölgesi için yasa hazırlığı: Süreç hızlanacak! Adalet Bakanı Yılmaz Tunç detayları paylaştı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesinde yıkım kararlarına karşı açılan davalarda yargılama sürecinin hızlandırılacağı aktardı. Yasal düzenleme olacağını aktaran Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül'de başlayan uygulama çerçevesinde bugüne kadar 24 bin başvurunun yapıldığını, uyuşmazlıklardan 1900'ünde anlaşma sağlandığını aktardı.

Deprem bölgesi için yasa hazırlığı: Süreç hızlanacak! Adalet Bakanı Yılmaz Tunç detayları paylaştı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis'te düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlere ilişkin soru üzerine Tunç, binaların hasar durumlarına yönelik çeşitli itirazlarda bulunulduğunu, yıkım kararlarının hızlı şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

YENİ DÜZENLEME İLE 170 GÜNE İNECEK

Yıkım kararlarına karşı açılan davaların bulunduğunu anımsatan Tunç, bu konuda yargılamadaki sürelerin kısaltılabileceğini kaydetti.

Bir alternatif model sunulacağını dile getiren Tunç, "Farklı bir usul önereceğiz Meclis'imize. Taslak olarak çalışmamız var. Bu çalışmayı paylaşacağız. Şu anda 11 ilde 30 bine yakın idari dava var" bilgisini paylaştı. Bakan Tunç, ivedi yargılamada 250 gün olan sürecin yeni düzenleme ile 170 güne ineceğini kaydetti.

KİRA UYUŞMAZLIĞINDA YENİ DÖNEM

Kira uyuşmazlığında arabuluculuk uygulamasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tunç, 1 Eylül'de başlayan uygulama çerçevesinde bugüne kadar 24 bin başvurunun yapıldığını belirtti.

Bakan Tunç, müzakereleri tamamlanan uyuşmazlıklardan 1900'ünde anlaşma sağlandığını aktardı.

Yargı reformu konusunda yeni bir çalışma yapıldığını, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, Arabuluculuk Kanunu, bilirkişilik, çocuk adalet sistemi, ceza adalet sistemi ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı verdiği konuların değerlendirileceğini dile getiren Tunç, tüm kesimlerden görüş alınacağını vurguladı. Yılmaz Tunç, ayrıca yeni İnsan Hakları Eylem Planı da hazırlanacağını bildirdi.