Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?

İstanbul'da son 1 haftadır deprem tedirginliği yaşanıyor. Olası deprem sonrası için temel ihtiyaç ve yardım malzemelerinden oluşan bir deprem çantası hazırlamak, kriz anında işimizi kolaylaştıracaktır. Peki deprem çantası nasıl hazırlanır, içerisinde neler olmalı?

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?

İstanbul'da meydana gelen deprem, "ne kadar hazırlıklıyız?" sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Sık sık depremler meydana geliyor ve biz de depremle yaşamaya alışmak zorundayız. Uzmanlar ve geçmiş tecrübeler, her evde mutlaka deprem çantasının bulunması gerektiğini hatırlatıyor.

Olası büyük bir deprem sonrasında ihtiyacımız olabilecek eşyaları belirleyerek deprem çantası hazırlamak, alabileceğimiz tedbirlerden belki en basit olanı.

- Peki deprem çantası nasıl hazırlanır, içerisinde neler olmalı?

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı? - Resim : 1

- Deprem çantasının fermuarlı olması iyi olur.

- Kuru yiyecekler (bisküvi, meyve kurusu, vb..), konserve, meyve suyu, su, şeker, tuz gibi ana gıda maddelerini son kullanma tarihlerine dikkat ederek çantaya yerleştirin.

- Ufak bir radyo, el feneri, yedek pilleri

- Toz maskesi, düdük, saat, çakmak, çok amaçlı çakı

- Çocuklar için; mama, çocuk bezi, biberon.

- Tuvalet kağıdı, peçete, dezenfektan, sıvı sabun, ıslak mendil, diş macunu-fırçası, kadınlar için hijyen kiti.

- Dışarıda sizi sıcak tutacak, hafif bir örtü, hırka, çorap gibi koruyucu giyecekler. Yağmurluk ya da şemsiye. Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir.

- Düzenli kullandığınız ilaçlar (son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın)

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı? - Resim : 2

- Kıymetli evraklarınızın fotokopileri (Tapu, sigorta, kimlik vs.), bir miktar para bulundurmak acil bir durumda işinizi kolaylaştırabilir.

- Deprem çantası hazırlarken en önemli nokta, kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarını doğru belirlemeniz. Hazırladığınız çantayı çıkışa en uygun ve yakın yerde bulundurmalısınız.

- Çantayı belirli aralıklarla kontrol etmenizi kolaylaştıracak bir yol da, içindeki malzemelerin listesini ve varsa son kullanma tarihlerini kurşun kalemle üzerine yazmak ve çantanın uygun bir gözüne koymak.