Deprem sonrası ortaya çıkacak diye ısrarla uyardı! Uzman ismin sözlerine mutlaka kulak vermek gerekiyor

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından afete bölgelerinde binlerce insan hastalık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy bölgede kemirgenlerin sayısında artış yaşanacağına dikkat çekerek ”Kemirgenlerden kaynaklanan hanta virüs dediğimiz hayatı tehdit edebilecek enfeksiyonlarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Deprem sonrası ortaya çıkacak diye ısrarla uyardı! Uzman ismin sözlerine mutlaka kulak vermek gerekiyor

Yaşanan deprem sonrası afet bölgelerinde yaşanacak hastalıklara Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy dikkat çekerek önerilerde bulundu. Aksoy en önemli problem hijyenin bozulduğu sularla bulaşan hastalıklar olduğunu kaydetti. Deprem ve doğal afetler sonrasında özellikle suya erişimin olmaması tuvalet gibi hijyenik ortamların bozulması, suların kanalizasyona karışması gibi durumlardan dolayı özellikle suyla ve büyük abdestle bulaşan hastalıkları çok daha fazla görüyoruz. Özellikle enkaz altından çıkartılanlarda deri enfeksiyonlarıyla karşılaşabiliriz. Yine bu hastalar yaralanmaya bağlı olarak tetanoz riskiyle karşı karşıyalar, dolayısıyla hızlı bir şekilde tetanoz aşısıyla aşılanmaları gerekiyor. Çünkü; tetanoz öldürücü bir hastalıktır.
 
HANTA VİRÜSÜNE DİKKAT

Özellikle depremzedelerin karşılaşabileceği hastalıklardan bir tanesi de, şu an kış olduğu için sivrisinek, kene gibi vektörleri çok fazla görmüyoruz belki ama; yaz aylarında olsaydı vektörlerle bulaşan hastalıkları da görecektik. Hem bozulmuş gıdalar hem kanalizasyonların alt yapıların bozulmasından dolayı kemirgenlerin sayısında bir artış olacak kemirgenlerden kaynaklanan Hanta virüs dediğimiz hayatı tehdit edebilecek enfeksiyonlarla karşı karşıya kalabiliriz. En önemli problem hijyenin bozulduğu sularla bulaşan hastalıklar. Toplu yaşamalar görülmeye başlanacak artık çünkü çadırlarda kalabalık ortamlarda kalabalıkla ilişkili yakın temasla ilişkili hastalıkların da artışını bekliyoruz tedbir alınmadığı sürece” dedi.