Deprem uzmanından flaş açıklama! O bölgeye dikkat çekti: Bu bölge farklı, ters köşe yapabilir

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, canlı yayında katıldığı bir programda, Avşa açıklarında meydana gelen depreme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ersoy, "Geçenlerde Avşa açıklarında deprem meydana gelmişti 4’ün üzerinde. Bu bölgedeki depremler daha farklı, ters köşe yapabilir." ifadelerini kullandı.

Deprem uzmanından flaş açıklama! O bölgeye dikkat çekti: Bu bölge farklı, ters köşe yapabilir

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı bir programda son dönemde artan 4 ve üzeri büyüklükteki depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şunları söyledi:

“Günlük deprem aktivitemiz var. Her iki günde bir hissedilebilir. Yani 4’ün üzerinde deprem herhangi bir bölgemizde devreye girebiliyor. Bir miktar artmış gibi görünüyor. 6 Şubat’tan bu yana geçen şu güne kadar 3 yılda meydana gelmesi gereken deprem sayısı 10 ayda meydana geldi. Bu büyük bir artış.

"ANADOLU KITASI ÜZERİNDEN OLAN BİR DEPREM DEĞİL"

Her deprem haberinin oluşum hikayesi birbirinden farklı. Antalya’da Korkuteli civarında bir tane, Alanya açıklarında bir tane deprem olmuştu. Bu bizim topraklarımızın, Anadolu kıtası üzerinden olan bir deprem değil. Bu iki deprem 95-100 km derinde. Bizim o kadar kırılacak bir kabuğumuz yok. Ne o zaman? Bu Akdeniz içerisinde Afrika kıtasının Anadolu’nun altına daldığı sert kütle içinde meydana geliyor.

"DEPREMLERİ OLUŞTURACAK MEKANİZMALAR BİRBİRİNDEN FARKLI"

Bu dalma neticesinde bir deprem olduğu zaman merkez üssü bize denk geliyor. Bunu Datça’da, Muğla’da, Antalya civarında yaşıyoruz. Bu gerçek Anadolu topraklarındaki depremler değil. Balıkesir’de, Marmara’daki diğer yerlerdeki depremler daha farklı yorumlanmalı. Bunlar bizim topraklarımızda meydana gelen depremler. Elbette bir deprem bölgesiyiz ama küçük ölçekte bu depremleri oluşturacak mekanizmalar birbirinden farklı.

"MARMARA'DA YAKIN ZAMANDA BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Tetikleyici alanlar komşu alanlar olabilir. Hatay’daki depremin İzmir’deki depremi tetiklemesi mümkün değil. Marmara’da yakın zamanda bir deprem bekliyoruz. Bu 99’un tetiklemesi, Marmara Denizi’nin içerisinde 99’daki iki deprem bir gerilim yükledi. Gerilim neticesinde Marmara Denizi’nde zaten süre dolmuştu biraz daha öne çekti.

"DEPREMLER FARKLI TERS KÖŞE YAPABİLİR"

Geçenlerde Avşa açıklarında deprem meydana gelmişti 4’ün üzerinde. Bu bölgedeki depremler daha farklı, ters köşe yapabilir. Biz kuzeyde deprem beklerken güneydeki kollar üzerinde de depremler meydana gelebilir."