Depremden sonra hasarlı binadan bir şey çıktı! Mahalle sakinleri hayretler içinde kaldı!

2023 Kahramanmaraş depreminin etkilediği bölgelerden olan Hatay'da hasarlı bir binanın altından tarihi eser olduğu düşünülen bir sütun mahalle sakinlerinin ilgisini çekti. Sütunun araştırılmasını isteyen mahalle sakinleri bölgede çok sayıda araştırılması gereken yapı olduğunu iddia ediyor.

Depremden sonra hasarlı binadan bir şey çıktı! Mahalle sakinleri hayretler içinde kaldı!

Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı. Mahalle sakini Yahya Kırkıcı: “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” ifadelerini kullandı. 

Depremden sonra hasarlı binadan bir şey çıktı! Mahalle sakinleri hayretler içinde kaldı! - Resim : 1

DEPREMDEN SONRA ORTAYA ÇIKTI 

Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor.

Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi.

2 BİN YILLIK TARİHİ ESER

Çocukluğundan beri taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınmalı. Birkaç arkeologa gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.