Depremzedeler neden sarı alüminyumla örtülür? Uzmanlar enkazlarda merak edilen o soruyu yanıtladı

Kahramanmaraş'taki 7.7'lik ve 7.6'lık depremler sonrası enkazdan kurtarılan vatandaşların sarı alüminyumla örtülmesi konusu yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, depremzedelerin enkazdan çıkarıldıktan sonra neden battaniye ya da örtüyle örtülmediğini yanıtladı. İşte depremzedelerin sarı alüminyumla örtülmesinin nedeni...

Depremzedeler neden sarı alüminyumla örtülür? Uzmanlar enkazlarda merak edilen o soruyu yanıtladı

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası enkazlardan çıkarılan depremzedelerin, battaniye ya da farklı bir örtü örtmek yerine sarı alüminyum ile örtüldüğü görüldü. Görüntüler sonrası, depremzedelerin neden sarı alüminyumlar örtüldüğü merak konusu oldu. Soğuk olmasına rağmen sarı alüminyumla depremzedelerin çıkarılmasının anlamını uzmanları açıkladı. İşte sarı alüminyumun faydaları...

Akşam'dan Fatimatüzzehra Maslak'ın haberine göre; Dünyanın en büyük doğal afet gerçeklerinden biri olan deprem sonrası enkazda kalan vatandaşlara sağlık ekiplerinin itinalı müdahalesindeki her konu merak edildi. Özellikle AFAD ekiplerinin müdahale ederken sık sık kullandıkları sarı alüminyumun sırrı ise çözüldü.

ENKAZDAN ÇIKARILANLARA NEDEN SARI ALÜMİNYUM ÖRTÜLÜR?

Sarı alüminyum, diğer alüminyum maddelerine oranla sıcağı tutan en etkili maddedir. Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar.

Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir. Çünkü vücut hem soğuktan hem de şoktan kitlenmiş haldedir. Yavaş yavaş çözülmesi için sarı alüminyum folya gibi güçlü maddeyle sarılması lazım.

Ayrıca sarı alüminyum vücudun mikrop kapmasını önler. Açık yaralar bu konuda çok risklidir.