Devre kesici nedir? Borsada devre kesici iyi midir? BİST devre kesici ne kadar sürer?

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim hat safhaya çıktı. Borsa ise güne düşüle başladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışına göre; yüzde 7,59 değer kaybı ve 153,09 puan kaybederek, bin 862,94 puana kadar geriledi. Ardından borsada devre kesici sistemi devreye girdi.

Holding endeksi yüzde 8,74, bankacılık endeksi ise yüzde 6,69 oranında düşüş sergiledi. En çok yüzde 9,62 ile ulaştırma kaybederken, tüm sektör endeksleri güne düşüşle başladı. Açılışın ardından borsada devre kesici sistemi devreye girdi.

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR?

Borsada devre kesici uygulaması, işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için uygulanıyor.

BORSADA DEVRE KESİCİ İYİ MİDİR?

Borsada devre kesici uygulamasıyla birlikte yatırımcılar ani fiyat dalgalanmalarının negatif etkilerinden korunuyor.

Manuel müdahale gerektirmeyen borsada devre kesici, otomatik olarak devreye giriyor. Fiyat değişiminin eşik değerini aşması hâlinde, işlemler geçici süreliğine duruyor.

Devre kesici uygulaması ana pazarda yüzde 7,5, yıldız pazarda yüzde 10, alt pazarda ise yüzde 5 oranında tetiklenir. Emir toplama süresi ise ana pazar ve alt pazarda 15, yıldız pazarda 5 dakikadır. Devre kesicinin ardından eşleştirme süresi de alt pazarda 15, yıldız pazar ve ana pazarda ise 2 dakikadır.

Devre kesici nedir? Borsada devre kesici iyi midir? BİST devre kesici ne kadar sürer? - Resim : 1

24 Şubat 2022 Perşembe günü açılış sonrası Borsa İstanbul'da, endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi ve borsa pay piyasasındaki tüm sıralarda, VİOP'ta işlemlerini sürdüren pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,07 düşüşle 2 bin 16,03 puandan tamamladı.

 BORSA İLE İLGİLİ TÜM BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Rusya’nın Ukrayna işgaline resmen başlamasının ardından küresel pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyrin izlendiğine dikkati çeken analistler, petrol, altın ve buğday başta olmak üzere emtia fiyatlarında yükselişlerin görüldüğünü vurguladı.

Yükselen risk algısının oynaklığı beraberinde getirdiğini, yatırımcıların temkinli hareket etmeleri gerektiğini aktaran analistler, gelişmelerin enerji fiyatlarına yansımalarının, enflasyon beklentileri ve para politikalarının seyri bakımından da kritik olacağını aktardı.

Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası yetkilileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinin izlenileceğini söyleyen analistler, veri gündeminde de yurt dışında ABD'de büyüme rakamları, yurt içinde ise haftalık para ve banka istatistiklerinin öne çıktığını ifade ederek, teknik olarak BIST 100 endeksinde bin 850 ve bin 780 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu belirtti.