Devrim niteliğinde gelişme! Güneş enerjisinde depolama sorununa flaş çözüm

Güneş enerjisinde depolama sorununa çözüm bulundu. Bilim insanları, elektronik aksam kullanmadan güneş enerjisini birkaç yıl depolamaya imkan veren bir metot geliştirdi.

Devrim niteliğinde gelişme! Güneş enerjisinde depolama sorununa flaş çözüm

İngiltere'de yapılan çalışmalarda bilim insanları, elektronik aksam kullanmadan güneş enerjisini birkaç yıl depolayabilmeye imkan veren bir metot geliştirdi.

Lancester Üniversitesi'nden araştırmacılar, genel kullanımda suyu filtreleme ya da tuzdan arındırmada kullanılan bir tür kristalli malzeme üzerinde çalıştıktan sonra, bunun güneş enerjisini depolamak için etkili bir yöntem olduğunu fark etti. Üzerinde çalışılan malzeme yazın enerjiyi depolayıp kışın ısınma için kullanılması amacıyla binalara kaplama olarak yerleştirilebileceği ifade edildi.

Araştırmacılar, malzemenin soğuk sabahlarda arabanın cam ve aynalarındaki buzların hızlıca erimesini sağlayacak saydam ve ince filmler şeklinde kullanılabileceğini de söyledi. Uzak noktalarda veya şebeke dışı güneş enerjisi sistemlerinde de malzemenin enerjiyi uzun süre boyunca depolama özelliğinden faydalanabileceği belirtildi.

Çalışmayı yürütenlerden Lancaster Üniversitesi mensubu Dr. John Griffin, "Malzeme, el ısıtıcılarında ısınmayı sağlamak için kullanılan faz değişimi malzemelerine biraz benzer şekilde çalışıyor. El ısıtıcılarının şarj edilmesi için ısıtılması gerekirken, bu malzemenin iyi tarafı da 'serbest' enerjiyi doğrudan güneşten alabilmesi. Malzemenin hareketli veya elektronik aksamı yok, dolayısıyla güneş enerjisinin depolanması ve kullanımında herhangi bir kayıp yaşanmıyor" şeklinde konuştu.

Malzemenin tuttuğu enerji, sıkıştırılmış bir yayınkine benzer şekilde depolanıyor, bu da gerektiğinde epey seri şekilde salıverilebileceği anlamına geliyor. Enerjinin salımında "tetikleyici" görevi görmesi için malzemeye az miktarda ısı uygulanması yeterli olduğu açıklandı. Araştırma ekibi, malzemede depoladığı güneş enerjisini oda sıcaklığında 4 ay boyunca muhafaza etmeyi başardı. Diğer yandan ekip, malzemenin 4 buçuk yıla kadar enerji yüklü kalabileceğini öngörüyor.

Alış 32,4976
Satış 32,5044
Değişim -0,04
Son Değer 32,5010
En yüksek 32,60
En düşük 32,42
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00