Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama: "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkisi yok"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın organlarında yer alan "Facianın yaşandığı altın madenine 'kapasite artırımı izni' Murat Kurum'dan" başlıklı haberlerin manipülasyon içerdiğini belirtti. Kapasite artışlarına ÇED sürecinde onay verilmesinin mevzuat gereği zorunlu olduğu, ancak tek başına yeterli olmadığı açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın maden işletmelerinin kapasite artırımı gibi bir yetkisinin olmadığı ifade edildi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama: "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkisi yok"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) yapılan açıklama şu şekilde:
Bazı basın yayın organlarında yer alan, "Facianın yaşandığı altın madenine 'kapasite artırımı izni' Murat Kurum'dan" başlıklı haberler manipülasyon içermektedir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya faaliyetin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. ÇED’in temel görevi, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkileyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermektir. Dolayısıyla kapasite artışlarına ÇED sürecinde onay verilmesi mevzuat kapsamında zorunludur ancak tek başına yeterli değildir. ÇED kararı sonrası işletmenin bu kapasite artışını hayata geçirebilmesi için ilgili mercilerden gerekli izinleri alması gerekmektedir. Yani kapasite artırılmasına ÇED raporu verilmesi tek başına bir izin niteliği taşımamaktadır.

"ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞININ YETKİSİ YOK"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının maden işletmesinin kapasitesini artırma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Bahse konu dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığını 135 kez denetlemiş, maden sahasında 21 Haziran 2022 tarihinde boru hatlarında yaşanan arıza neticesinde gerçekleşen çevre kirliliğine istinaden işletmeye en üst sınır olan 16 Milyon 441 Bin TL idari para cezası uygulanmış, benzeri olayların bir daha yaşanmaması için ilave çevresel tedbirler alınıncaya ve çevresel iyileştirmeler yapılıncaya kadar faaliyeti durdurulmuştur