Dikkat! SGK dökümünüzde bu harfler varsa emeklilik hayal olabilir!

Milyonlarca çalışan emeklilik hayaliyle yıllarca emek harcıyorlar. Fakat bazı vatandaşlar çalışmak yerine daha farklı yollar izleyerek emekli olmayı planlıyorlar. SGK bu durumu tespit edebilmek amacıyla çalışmalar yürütmeye devam ediyor. SGK dökümünde bulunan harflere çoğu zaman dikkat etmeyebilirsiniz fakat bu harfler emekliliğinizi etkileyebilir. İşte detaylar...

Dikkat! SGK dökümünüzde bu harfler varsa emeklilik hayal olabilir!

Ülkemizde emekli olmak isteyen vatandaşların, belirlenen bir zaman içerisinde prim ödemesi gerekiyor. Bu prim ödemeleri, sigortalı bir işte çalışarak ya da kendi iş yerini açarak mümkün olabiliyor. Prim kazanmak için, isteğe bağlı sigorta ya da borçlanma yolları da kullanılabiliyor. Mevcut sisteme göre kişinin ilk işe giriş tarihine göre prim süresi belirleniyor. 

Vatandaşlar, SGK ile ilgili tüm bilgilerine e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu sayede sigortanın yapılıp yapılmadığını, prim ödemeleri ve kişi adına mı yoksa bir başkası adına mı giriş yapıldığı tespit edilebiliyor. 

Prim ödemelerinin geçerli olması için kişinin fiilen bir işte çalışıyor olması şartı gerekiyor. Halk arasında 'hatır sigortası' denilen uygulama ile çalışmadan bir yakının çalışıyormuş gibi gösterdiği durumlar soruna yol açabilir. 

Ayrıntılar önemli!

E-Devlet üzerinden hizmet dökümünüzü incelerken bazı harfler görüp umursanmayabiliyor. Fakat bu küçük ayrıntı emekliliği etkileyebilir. Bahsi geçen harfler sebebiyle sigorta iptali ve emeklilik iptali yaşanabiliyor. 

Aynı zamanda sistem üzerinden SGK'ya bildirilen maaş miktarı da incelenebilir. Bazı işverenler SGK'ya, çalışan kişinin aldığı maaştan daha düşük bir meblayı bildirebiliyor. Bu durum gelecekte emekli maaş miktarını etkileyebilir. 

SGK'nın harf kodları

Hizmet dökümü incelenirken görülen harfler konusunda sigortalı vatandaşlar dikkat etmeli. Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigorta bildirimlerini engellemek için bazı kriterler ile iş yerlerini sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlıyor. İş o kodlar; 

- S (Sahte iş yeri)

- Ş (Şüpheli iş yeri)

- K (Kontrollü iş yeri)

Eğer hizmet dökümün Ş harfi bulunuyorsa, sigorta girişi yapılan iş yerinin şüpheli olduğunu ve denetim/inceleme yapılacağını belirtir. Bu kod eklendikten sonra denetim süreci başlatılır ve iş yerinde sahte sigortalı bildirimi var mı diye tespit çalışması yapılır. Denetim sonuna kadar 'Ş' kodu kalır. Sürecin tamamlanmasının ardından sahte bildirim tespil edilmesi halinde kod 'S' olarak değiştirilir ve sahte sigorta bildirimleri iptal edilir.

Ancak denetim süreci tamamlanır ve sahte bildirim olmadığı tespit edilirse bu harf kodu kaldırılır ve hizmet bildirimleri kabul edilmeye devam eder. Denetim sürecinin ne kadar sürdüğüne dair bir bilgi bulunmamaktadır. 

Denetim sonuçlanmadan ilgili iş yerinde sigortalı olan ve hizmet dökümünde Ş harfi bulunan kişiler emeklilik için başvuruda bulunabilir, maaşları bağlanabilir. Ancak bildiriminin sahte olduğu anlaşılırsa emeklilik hakkı iptal edilir, ödenen maaşlar geri talep edilir. 

'Ş' harf bulunan bir iş yerinde fiilen çalışan kişilerin endişe edeceği bir durum yoktur. Çalışan bir kimse 'Ş' harfi gördüğünde SGK'ya giderek durum hakkında bilgi alabilir. 

ÖNEMLİ UYARI

1- Kişi bir iş yerinde fiilen çalışmadan sigortalı gösterilmemeli ya da bir yakınını sigortalı göstermemeli

2- Fiili çalışmak sigorta için en önemli şarttır

3- İş yeri sahibi olanlar 'hatır sigortası' yaptırmamalı

4- Fiilen çalışmayan herhangi bir kimse çalışıyormuş gibi bildirilmemeli, primler silindiğinde iş yeri de ceza alacaktır.

5- Piyasada vatandaşları sigorta yapmak vaadiyle kandıran dolandırıcılar bulunuyor. Bunlara kanmamak ve sigorta primlerinin kontrol edilmesi gerekiyor.