Dikkat! Telefonunuz ne zaman öleceğinizi söyleyebilir

Teknolojinin gelişimiyle günümüzün vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefonunuz ne zaman öleceğinizi söyleyebilir.

Dikkat! Telefonunuz ne zaman öleceğinizi söyleyebilir

Geliştirilen yeni bir çalışmada araştırmacılar tarafından birinin nasıl yürüdüğünü analiz ederek ne kadar erken öleceğinin tespit edebileceği öne sürüldü.

Yapılan bu çalışmaya, 100 binden fazla katılımcı dahil oldu. 2006 ile 2010 yılları arasında yapılan araştırmada katılımcılar yedi gün boyunca ivmeölçer cihazları takarak, araştırmacıların veri toplamasını sağladı.Araştırmacıların birinin gelecek 5 yıl içinde ölme riskini tahmin etmesi için, günde sadece 6 dakikalık yürüme verisini incelemeleri yeterli oldu.

 Independent Türkçe’nin haberine göre kullanıcıların demografik bilgileriyle birleştirildiğinde, yürüme hızları telefonla toplanabiliyor ve ölüm oranlarını tahmin etmek için bir algoritmada kullanılabiliyor. Çalışmadaki orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin yaklaşık yüzde ikisi sonraki yıllarda öldü.

Katılımcılar bileklerine hareket sensörleri takarken, aynı verilerin ucuz telefonlar kullanılarak toplanabileceğini belirten Araştırmacılar insanların yaklaşık yüzde 48'inin akıllı telefona sahip olduğunu Sahra Altı Afrika'daki gibi daha yoksul ülkelerde bile yararlı olabileceğini öne sürdü.