Deprem diri fay haritası 2023! Evimin altından fay geçiyor mu? İşte MTA diri fay haritası!

MTA paylaştı! Diri fay haritası güncellendi. Deprem riski taşıyan iller, Türkiye'nin diri fay hattında tek tek görülüyor. MTA’nın paylaştığı yeni haritaya göre, Türkiye'de 485 diri fay bulunuyor. Yeni verilerle birlikte pek çok kişi diri fayları merak ediyor ve adrese göre fay hattı sorgulama yapmak istiyor. Evimin altından fay geçiyor mu? diyorsanız işte MTA Deprem diri fay haritası 2023 ve Türkiye’de diri fay hattı bulunan iller!

Deprem diri fay haritası 2023! Evimin altından fay geçiyor mu? İşte MTA diri fay haritası!

MTA diri fay haritasını güncelledi. Yaşanan depremlerin ardından, bina ve zemin güvenliği konuları bir kez daha anlaşıldı. Hemen hemen her kuruluş deprem ve risklerine göre yeni çalışmalar yaparken, MTA da Türkiye’de bulunan diri fay hatlarının bulunduğu güncel haritayı paylaştı.

MTA tarafından yayımlanmış olan diri fay hattı haritası, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Fay hattı üzerinde bulunan iller ve riskleri sıklıkla araştırılıyor.

EVİNİZİN ALTINDAN FAY GEÇİYOR MU?

Yenilenmiş diri fay haritaları MTA tarafından resmi sitelerinde erişime açıldı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritası yayımladı. Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor.

MTA DİRİ FAY HARİTASI İÇİN TIKLAYIN

DİRİ FAY HATTI GEÇEN İLLER HANGİLERİ?

Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya.

DİRİ FAY NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Diri fay veya diğer adıyla aktif fay, geçmiş dönemlerde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isimdir.  Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır. Kriter, depremler sonucu faylar boyunca yüzeyde veya yüzeye yakın derinliklerde meydana gelen “yer değiştirme” dir.