Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan AB ve ABD’ye KKTC tepkisi! “Onlardan İcazet alacak değiliz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksikalı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üyeliğinin eleştirilmesiyle ilgili olarak ise Bakan Çavuşoğlu, "KKTC’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz” dedi. Çavuşoğlu, tahıl koridoru ile ilgili ise “120 gün sonra 1 yıl daha uzatılabilir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan AB ve ABD’ye KKTC tepkisi! “Onlardan İcazet alacak değiliz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubon ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, tahıl koridoru ve KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üyeliğine ilişkin konuştu.

“4 ay sonra umarım tekrar uzatılır”

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nda önemli adımların atıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Önemli adımlar atıldı. Rusya da tatmin oldu, ama engellerin tamamen kalkmadığını söylemek lazım. Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Bazı zorluklar oldu ama epey mesafe kaydedildi. 4 ay sonra umarım tekrar uzatılır, 1 yıl uzatılır. Umarım bir daha uzatmaya gerek kalmaz, ateşkes olur. Biz çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz. Biz 'komşumuz açken tok yatmayalım' anlayışıyla arabuluculuk ettik. Bundan sonra da sürdüreceğiz” dedi.

"Onlardan icazet alacak değiliz"

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üyeliğinin eleştirilmesiyle, “KKTC’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz. Avrupa Birliği'nin ne hakkı var ki Türk Devletleri Teşkilatı'na müdahale etsin. ABD de Yunanistan ve Güney Kıbrıs konusunda dengeli olsun. Onlardan icazet alacak değiliz” ifadelerini kullandı.