Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrailli mevkidaşı ile kritik görüşme: Kabul edilemez!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya baskınıyla ilgili Çavuşoğlu "kabul edilemez" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrailli mevkidaşı ile kritik görüşme: Kabul edilemez!

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu, yeni görevi nedeniyle mevkidaşı Cohen'i telefonda tebrik etti. Söz konusu bilgilendirmede, "Bakan Çavuşoğlu Cohen’e, ülkemizin Filistin meselesindeki hassasiyet ve beklentilerini hatırlatmış, bu çerçevede, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya yönelik dünkü provokatif eylemini kabul edilmez bulduğumuzu vurgulamıştır. Bakan Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa’nın statüsünün korunmasına verdiğimiz önemin altını çizmiş, her türlü provokatif eylemden kaçınılmasını beklediğimizi muhatabının dikkatine getirmiştir." denildi. Görüşmede, iki bakan, ikili ilişkileri geliştirmek üzere birlikte çalışma konusunda mutabakata vardı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrailli mevkidaşı ile kritik görüşme: Kabul edilemez! - Resim : 1

Ne olmuştu?
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sabah erken saatlerinde İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa’ya girdi. Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle bilinen ve geçtiğimiz hafta görevine başlayan Ben Gvir, kutsal bölgeye ilk kez girmiş oldu.

"Demir yumrukla karşılık verilecek"
Baskın öncesi Hamas’tan yapılan açıklamaya işaret eden Ben-Gvir, “Hükümetimiz Hamas'ın tehditlerine boyun eğmeyecek. Tapınak Tepesi, İsrail halkı için en önemli yerdir. Müslümanlar ve Hristiyanların hareket özgürlüğünü koruyoruz ama Yahudiler de bölgeye gidiyor ve tehditte bulunanlara demir yumrukla karşılık verilecek” ifadelerini kullandı.

5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren ilk İsrailli bakan
Ben-Gvir’in ofisinden yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa baskınının, güvenlik ve polis yetkilileriyle yapılan bir değerlendirme sonrasında gerçekleştirildiği belirtildi.
Ben-Gvir ayrıca, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan oldu.