DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten eş zamanlı asgari ücret açıklaması

Yarın ilk toplantısı gerçekleştirilecek asgari ücret konusunda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten eş zamanlı asgari ücret açıklaması geldi. Açıklamada, üç işçi konfederasyonunun taleplerini bir araya gelerek ortaklaştırdığı ifade edildi. İşte detaylar...

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten eş zamanlı asgari ücret açıklaması

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonlarıyla yapılan "Asgari Ücret" gündemli toplantı sonucunda 30 Kasım 2021 Salı günü saat 12.00'de tüm Türkiye'de eş zamanlı "Asgari Ücret" gündemli basın açıklaması yapılması kararı alındı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 1 Aralık'ta yapılacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5'er üyenin olduğu komisyon, aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

Açıklamada şöyle dendi:

"Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Anayasası’nın girişinde, “işçinin ve ailesinin yalnızca geçimini temin eden ücret, insanca yaşamaya yeterli bir ücret değildir. Hâlbuki işçinin insanca yaşaması için yeterli ücrete sahip olması gerekir” ifadesine yer verilmiştir.

Üç İşçi Konfederasyonu “insan onuruna yaraşır bir asgari ücret” belirlenmesi taleplerini bir araya gelerek ortaklaştırmıştır. Özellikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel sorunu olan asgari ücretin, belirlediğimiz ve savunduğumuz ilkeler doğrultusunda karara bağlanması büyük önem taşımaktadır.