Doğalgaz ücretsiz olacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeleri resmen duyurdu! 1 ay ücretsiz sonra aylık kullanımdan, yıl boyu faturadan düşecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verdi! Doğalgaz konutlara ücretsiz geliyor. Zonguldak Filyos'ta Karadeniz doğalgazının devreye alma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak bir ay boyunca ücretsiz doğalgazı duyurdu, sonra 25 metreküp doğalgazın yıl boyu faturadan düşüleceğinin müjdesini verdi. Peki, Doğalgaz bedava mı olacak, kaç metreküp ücretsiz olacak? Vatandaş doğalgaz kaç ay ücretsiz kullanacak? İşte detaylar…

Doğalgaz ücretsiz olacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeleri resmen duyurdu! 1 ay ücretsiz sonra aylık kullanımdan, yıl boyu faturadan düşecek!

Ücretsiz doğalgaz müjdesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu! Konutlara ücretsiz doğalgaz geliyor. Zonguldak Filyos'ta Karadeniz doğalgazının devreye alma töreninde müjdeleri sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk müjde olarak aylık mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli düşürüleceğini, ikinci müjde olarak da bir ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutlardan ücret alınmayacağını söyledi.

HER AY 25 METREKÜP DOĞALGAZ FATURADAN DÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz vereceklerini belirterek, "Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir." dedi.

Bunun pek çok hanenin neredeyse hiç doğal gaz faturası ödemeyeceği anlamına geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle emeklisinden öğrencisine tüm dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesine ücretsiz doğal gaz kullanımının önemli bir katkı yapacağına inanıyorum. İnşallah seçimlerden sonraki dönemde bunun benim vatandaşıma yansıması çok daha farklı, çok daha olumlu bir şekilde tecelli edecektir." diye konuştu.

Doğalgaz ücretsiz olacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeleri resmen duyurdu! 1 ay ücretsiz sonra aylık kullanımdan, yıl boyu faturadan düşecek! - Resim : 1

DOĞALGAZIN TAMAMI BİR AY ÜCRETSİZ OLACAK!

Müjdeleri arka arkaya sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz gazının sevincini, mutluluğunu, coşkusunu 85 milyon doya doya yaşayabilelim diye ikinci müjdemizi açıklıyorum.” dedi ve "Bir ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız. Yani mutfağın ve sıcak suyun yanı sıra ısınma dahil doğal gaz tüketiminin tamamını bir ay süreyle ücretsiz yapıyoruz.” diye konuştu.

Doğalgaz ücretsiz olacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeleri resmen duyurdu! 1 ay ücretsiz sonra aylık kullanımdan, yıl boyu faturadan düşecek! - Resim : 2

KONUTLARIN 35 YILLIK DOĞAL GAZ İHTİYACINI TEK BAŞINA KARŞILAYACAK

Karadeniz gazı ilk keşiften üretime kadar dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçti. İlk fazda 10 kuyudan günlük 10 milyon, ikinci fazda 40 kuyudan günlük 40 milyon metreküp doğal gaz üretilecek. Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. Keşfedilen gazın tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğu ifade ediliyor.

Doğalgaz ücretsiz olacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeleri resmen duyurdu! 1 ay ücretsiz sonra aylık kullanımdan, yıl boyu faturadan düşecek! - Resim : 3

25 METREKÜP DOĞALGAZ KAÇ TL?

İGDAŞ’nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL. Bu da 1 metreküp başına 4,63 TL anlamına geliyor.

1 metreküp fiyatı baz alındığında 25 metreküp doğalgaz 115 ile 120 TL arasında bir rakama tekabül ediyor.

KARADENİZ'DE GAZ KEŞFİNİN SERÜVENİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Ağustos 2020'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi. AA’nın derlediği bilgilere göre, Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.

Aralık 2022'de ise söz konusu rezerv DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yeniden değerlendirme çalışması sonucu 652 milyar metreküp olarak tekrar güncellendi ve Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi daha gerçekleştirildiği açıklandı.

Böylece Karadeniz'deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.