Kimse bilmiyor! Doğum borçlanması ile EYT'li olunur mu?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin detaylar belli olunca vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) yoğunluk oluşturdu. Borçlanmaya ilişkin detayların yeterince bilinmediğine dikkat çeken uzmanlardan doğum ve askerlik borçlanmasına ilişkin uyarı geldi. Peki, doğum borçlanması ile EYT'li olmak ve sigortalılık süresini geriye çekmek mümkün mü? Askerlik borçlanması nasıl yapılır? İşte bilinmesi gerekenler...

Kimse bilmiyor! Doğum borçlanması ile EYT'li olunur mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin detayları açıklamasının ardından asgari ücret zammından etkilenmeyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) yoğunluk oluşturdu.

Borçlanmaya ilişkin detayların yeterince bilinmediğine dikkat çeken uzmanlar doğum ve askerlik borçlanması konusunda yanlış bilgiye sahip vatandaşlar için önemli bir uyarıda bulundu. 

Kurum ayrımı olmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'e gelecek yeni düzenlemede SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı yapılmayacağını açıkladı.

EYT'lilerin maaşlarını Şubat ayında alması bekleniyor. Maaşların en geç mart ile nisan ayında hesaplarda yatması öngörülüyor.

Peki, doğum ve askerlik borçlanması nedir? Doğum borçlanması ile sigortalılık süresi geriye çekilebilir mi? 

Doğum ve askerlik borçlanması gibi imkanları bulunan vatandaşlar prim gün eksiklerini tamalayabiliyor. Ancak uzmanların aktardıklarına göre, doğum borçlanması sigortalılık gün sayısını kesinlikle geriye çekemiyor. Askerlik borçlanmasında ise durum farklı. Askere gitmeden önce sigortası olmayan bir kişi askerlik yaptığı süre kadar giriş süresini geri çekme imkanına sahip.