Dolar neden yükseliyor? 1 dolar kaç TL?

Faiz indirimi ile dolarda devamlı bir yükseliş söz konusu. Ekonomimizi belirleyen dolar serbest piyasada TL karşısında yeni haftaya yatay bir şekilde başladı. Gelinen noktada dolar son bir ayın en düşük seviyesine düşmüş durumda. Peki dolar neden yükseliyor? 1 dolar kaç TL?

Dolar neden yükseliyor? 1 dolar kaç TL?

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine geçen hafta 100 baz puan ile başladı. Ekonomistler politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyordu. Dolar/TL TCMB'nin faiz kararı öncesi işlem gördüğü 8.65 civarından bugün 8.8995'e kadar yükseldi ve 2 Haziran'da test edilen 8.88 zirvesini aştı. 27 Eylül 2021 tarihinde 1 doların 8,87 TL olması herkesi endişeye düşürdü. Türkiye ekonomisini büyük ölçüde etkileyen doar neden yükseliyor? 

Dolar neden yükseliyor? 1 dolar kaç TL? - Resim : 1

Dolar neden yükseliyor?

TL, yüzde 1'lik değer kaybıyla dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı çok önemli. Enflasyon oranı, faiz oranından yüksek olduğu için yatırımcının TL'de kalıp; bankaya para yatırmasının anlamı kalmadı. Bu durumda da dolar satın almak yatırımcı için kolay bir yöntem oluyor. ABD 10 yıllıklarının yüzde 3.23 yükselmesi ile de ABD tahvillerindeki bu yükseliş altın fiyatının da düşüşüne neden oldu. Altının onsu yeniden 1800 doların altına düştü....

1 dolar bugün itibariyle 8,87 TL olarak karşımıza çıkıyor.