Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Flaş açıklama...

Haftanın ilk iş günü 18.43 lirayı görerek tüm zamanların rekorunu kıran dolar kuru, dövize endeksli mevduat açıklamasının ardından yüzde 7'ye yakın değer kaybetti. Döviz piyasasında yatırımcı dolar kurunun seyrini araştırıyor. Peki, gelecekte dolar kuru ne kadar olacak? İşte bilinmesi gerekenler...

Ekonomist Meriç Köyatası, Türkiye’de olup bitenler bir gerilim filmi gibi…" diyerek doların yeniden yükseliş eğilimine girebileceği tarihe dair öngörülerini paylaştı.

Dövizin düştüğü noktada, döviz gerekçesiyle artırılan fiyatların düşmeyeceğine dikkat çeken Köyatası, "Enflasyon hızlanarak artmaya devam edecek. Üç aya kalmaz döviz, “Bu istikrarsızlık ve güvensizlik ortamında bu kadar istirahat yeter” deyip yoluna devam edecek. Çünkü Türkiye’de dövizin artmasına neden olan reel sorunlar olduğu yerde duruyor. Dış borcumuz 450 milyar dolar. Bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borç ve cari açık 200 milyar dolara yaklaşacak. Kamunun iç borçları daha da artacak. Enflasyon hızlanarak devam edecek. Ekonomi, uyuşturucu bağımlısı gibi dış borçkolik hale gelmiş. İstikrarsızlığın ve güvensizliğin had safhada olduğu bu reel ekonomik yapıda ne düzeldi ki, kur yerinde kalsın? Buradan tekrar 18 liralara gelir anlamı çıkmasın. O fazla spekülatif seviye idi. Ama burada da kalmaz..." değerlendirmesinde bulundu.