Uzman yorumları! Hangisi daha cazip? Dolar mı TL mevduat mı?

Koronavirüs salgını sürecinde parasının değerini korumak isteyen vatandaşlar en yüksek getirili yatırım araçlarını merak ediyor. En çok araştırılan konulardan biri, "Dolar mı almalı yoksa TL mevduat mı yapmalı?" İşte bilmeniz gerekenler...

Uzman yorumları! Hangisi daha cazip? Dolar mı TL mevduat mı?

Koronavirüs salgını sürecinde parasının değerini korumak isteyen vatandaşlar en yüksek getirili yatırım araçlarını araştırıyor. Bankalar döviz ilgisi süren müşterilerini Türk lirası ile mevduat hesaplarına çekmek için rekabet ediyor.

Peki, yıl sonunda hangi yatırım aracı daha yüksek getiri sağlar? Mevcut seviyelerden dolar mı almalı yoksa TL mevduat mı yapmalı? İşte detaylar...

En yüksek faiz hangi bankada?

Mevduatta stopaj oranlarında indirimin 2 ay daha uzatılması bankaların verdiği faiz oranlarını daha makul düzeye getiriyor. Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edecek. 

Bankaların 100 bin TL'lik yatırıma en yüksek faizi yüzde 20 ile HSBC uyguluyor. Odeabank, QNB Finansbank ve Alternatifbank yine yüzde 19’un üzerinde faiz veriyor. 1 yıl vadeli mevduata uygulanan faiz oranları ise yüzde 13.5-19.5 arasında değişiyor.

Dolara yatırım yapılır mı?

TL mevduat yerine dövizi seçip mevcut seviyelerden yani 8.20’den dolar alan bir yatırımcının 12 ay sonunda 'doğru karar verdim’ demesi için kurun 9.30-9.80 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Dolar-TL tercihinde başa baş noktası 3 ay sonunda 8.58 TL, 6 ay sonunda ise 8.85 TL seviyelerinde bulunuyor. Doların bu vadeler sonunda hesaplanan seviyelerin üzerinde olacağını düşünenler dolar alabilir.

Diğer yandan kurun hesaplanan seviyelerin altında olacağını düşünenler için vadeli TL mevduat daha cazip gözüküyor. Merkez Bankası’nın son beklenti anketine göre 12 ay sonrası için dolar kuru beklentisi 8.20 TL’ye yükseldi. Bir önceki ankette bu rakam 7.94 seviyesindeydi.

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ...