DSÖ açıkladı Avrupa’da salgına dönüştü ilk sırada Türkiye var!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) obezite ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre obezite Avrupa’da salgın haline geldi. Listenin ilk sırasında ise Türkiye var!

DSÖ açıkladı Avrupa’da salgına dönüştü ilk sırada Türkiye var!

DSÖ obezite ile ilgili çok çarpıcı bir rapor hazırladı. Raporda, Avrupa’da yılda 1,2 milyon ölüme yol açan obezitenin son 50 yılda yüzde 138 arttığı ifade edildi. Raporda Avrupa'daki yetişkinlerin yüzde 59'u, okul çağındaki çocukların ise üçte birinin fazla kilolu veya obez olduğu vurgulandı.

Kanser  ve kalp hastalığını tetikliyor

Raporda çarpıcı bir detay daya yer aldı. Rapora göre obezitenin yılda en az 200 kanser vakası ve kalp hastalığı ile tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açtığına vurgu yapıldı.

Türkiye’de obetize alarmı! Listenin ilk sırasında Türkiye var.

Raporun en çarpıcı yanı ise Türkiye’yi ilgilendiriyor. Rapora göre, obez veya fazla kilolu olan yetişkin sayısı göz önüne alındığında ilk sırada Türkiye bulunuyor. Rapordaki verilere göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i fazla kilolu, obez olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32,1.

İşte listedeki ülkeler

Türkiye’nin ardından, yetişkinlerde fazla kiloluların oranının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Malta, İsrail ve İngiltere. Fazla kilo sorununun en az görüldüğü ülkeler ise yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan olarak rapordaki yerini aldı.

Pandemi önlemleri obetiteyi hortlattı 

DSÖ’nün raporunda obezite oranlarının artamasında Koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerde kalınması yer aldı. Pandemi önlemleri nedeniyle toplumda tüm alanlarda dijitalleşme günlük aktiviteleri düşürdü. Bu durum obetizeye meyilli olan kişilerde dezavantaj olarak ortaya çıktı. Böylece aşırı kilo alımı ve obezite oranı arttı.

"Obezite artık salgın"

Raporu yorumlayan DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, obezitenin Avrupa'da artık salgın boyutuna ulaştığını ve durumun giderek daha vahim hale geldiğini açıkladı. Kluge, “Sağlığa yatırım yaparak ve uygun çevre koşulları oluşturarak” bu durumu tersine çevirebileceklerini söyledi. DSÖ'nün önerdiği önlemler arasında vergilerin şekerli içeceklerde artırılması, sağlıklı gıdadaysa azaltılması, çocuklara sağlıksız gıda satışının sınırlanması yer alıyor.