Kripto paralar neden düşüyor, ne zamana kadar düşecek?

Dün akşam Bitcoin ve Luna Terra'da yaşanan çöküşün ardından birçok yatırımcı kripto paralarda son durumu araştırıyor. Peki, kripto para borsası neden çöktü, kripto paralar neden düşüyor? İşte detaylar…

Kripto paralar neden düşüyor, ne zamana kadar düşecek?

Kripto para borsasında düşüşler devam ediyor. Dün akşam Bitcoin ve Luna Terra'da yaşanan çöküş, birçok kripto paraya sirayet etmiş durumda. Son bir yılın en büyük çöküşlerinden biri yaşandı. Sabit coin ve Bitcoin'de büyük çöküş yaşandı. 

Bitcoin ve Luna'daki büyük düşüş, kripto para piyasasını çok kötü etkiledi. Uzmanlar kripto paradaki düşüşü aynı zamanda Fed'in para basımındaki azaltımı ve faizleri arttırmasına da bağlıyor.

Bunun yanında kripto paralardaki kötü yönetimler de bu çöküşü yaratmış durumda. Yatırımcılar da bu kripto paralar ne zaman yükselir sorusunu soruyor. Peki, kripto paralar neden düşüyor? İşte detaylar…

FED'in parasal sıkılaşması, bu düşüşün en temel sebeplerinden. Riskli yatırım ve varlık alımlarından kaçış istemi bulunuyor. Parasal sıkılaşmanın en temel sebebi de pandemi ve pandemiyle birlikte oluşan tedarik zincirinin getirdiği büyük enflasyon.

Pandemi biterken başlayan Ukrayna işgali ve dünyanın iki kutuplu bir noktaya gitmesi de enflasyonu ve liberal ekonomilerden uzaklaşmayı getiriyor.

Enflasyonla mücadelede FED'in faiz arttırımı da kripto paralarda düşüşe neden oldu. Faiz artışı, doları yükseltirken, kripto paraların dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.
Son yılların küresel anlamda en yüksek enflasyon rakamlarına ulaşılması da bunda büyük etki olmuş durumda.

Bunların yanı sıra sabit coin UST'yi bir dolara sabitlemek için yüklü Bitcoin satılması da kripto paralarda değersizleşmeye yol açtı.

Enflasyonun azalması, FED'in para sıkılaşmasından vazgeçmesi ve tedarik krizinin bitmesi, kripto paralardaki yükselişin işareti olacak.

Kaynak: Sabah