Herkesin merak ettiği Çin aşısı güvenli mi? sorusunu ünlü profesör yanıtladı

Dünya bir yandan salgınla mücadele ederken bir yandan da korona virüs ile ilgili aşı çalışmaları gündemde. Peki korona virüs aşıları güvenli mi? Özellikle Çin aşısının güvenli olup olmadığı tartışma konusu haline geldi. Ünlü profesörler yanıtladı. İşte detaylar...

Herkesin merak ettiği Çin aşısı güvenli mi? sorusunu ünlü profesör yanıtladı

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında vaka sayılarında artış giderek büyüyor. Dünya ise, korona virüs ile ilgili aşı çalışmalarını genişletti. Vatandaş, aşıya güveniyor mu? Kimler aşı yaptırmak istemiyor? Peki Çin aşısı güvenli mi? gibi sorular vatandaşın aklını karıştırıyor. 

İşte aşı hakkında tüm merak edilenler...

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Zafer Kurugöl, Çin aşısıyla ilgili akıllardaki soruları yanıtladı.

1) Çin aşısı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çin mallarına karşı duyulan güvensizlik malum, ancak lütfen Çin aşısı deyip küçümsemeyin. Sağlık Bakanlığı’nca ücretsiz olarak sunulacak olan bu aşıyı mutlaka olun. Böylece ülke olarak önemli salgından kurtulmamız sağlanabilir.

2) O zaman Çin aşısı güvenli bir aşı mı?

Çin’de geliştirilen Sinovak aşısı, inaktive bir virüs aşısıdır. Yani çocuk felci aşısı ile benzerlik gösteriyor. Bu nedenle kesinlikle güvenli bir aşı.

3) Çin aşısının koruma yüzdesi ne kadar?

17 Kasım 2020 tarihinde önemli bir dergide yayınlanan Faz 2 klinik çalışmanın sonuçlarında 18-59 yaş grubu kişilerde kullanıldığında aşının etkisi ve güvenilirliği değerlendirildi. Bu çalışmada 14 gün arayla iki doz yapılması önerilen aşının yüzde 90 bağışıklık oluşturduğu, önemli bir yan etkiye sebep olmadığı gösterildi. İlk önce Brezilya’da daha sonra ülkemizde bu aşı ile ilgili Faz 3 çalışmasına izin verilmişti. Önce sağlık çalışanlarına yapılan bu aşıda şimdiye kadar aşılamayı engelleyecek bir yan etkiye rastlanmadı. Yine 30 Kasım’da çıkan bir yayın da bu sonuçları destekliyor. Hatta yüzde 92 ile yüzde 97.4 arasında bağışıklık geliştirdiği bildiriliyor.

4) Toplumun bağışıklık kazanması için ne kadar aşı yapılması gerekiyor?

Pandeminin kırılması için toplumun en az yüzde 65’inin bağışık olması lazım. Bu insanların infeksiyonu geçirmesiyle sağlanacak bir şey değil. Sadece yeteri kadar aşı yaparsak pandemi kırılabilir. Türkiye için en az 100 milyon doz aşı lazım.

5) Hastalığı atlatan da aşılanmalı mı?

Sadece geçirmeyenlerin değil, geçirenlerin de aşılanmalarını öneriyorum. Çünkü infeksiyonun oluşturduğu bağışıklığın az olduğuna dair yenilenen bulgular var. Aşılama oranı yüzde 40 olursa salgını kontrol altına alamayız. Bu aşıların çok hızlı gelmesi lazım. En azından 50 milyon aşı çok kısa sürede gelmeli.”

"Çin aşısı güvenli mi?" sorusunu köşesinde cevaplayan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu aşının Çin'de uygulandığını belirterek, "Ölü virüs aşısı olan Sinovac aşısının etkinliği konusunda net bir bilgi, açık bir rakam şimdilik elimizde yok. Ama şu bilgi var: 'Ölü virüs aşıları yıllardır kullanılan ve güvenlik konusunda en az kuşku duyulan aşılardır" değerlendirmesinde bulundu.  

"Elimizde aşıdan daha etkili bir çözüm halen yok"

Öte yandan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, köşe yazısında, "Aşının henüz 3. Faz sonuçları açıklanmamış olsa bile acilen uygulanmasında fayda var. Zira salgını kontrol altına alabilmek için elimizde aşıdan daha etkili bir çözüm halen yok" dedi.

Uzmanlar ne diyor?

SİNOVAC aşısı konusunu pek çok enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile konuşup tartıştım. Ortak görüşleri şu: Aşının henüz 3. Faz sonuçları açıklanmamış olsa bile acilen uygulanmasında fayda var. Zira salgını kontrol altına alabilmek için elimizde aşıdan daha etkili bir çözüm halen yok. Ayrıca Sinovac aşısı etkinlik rakamları henüz açıklanmamış olsa bile güvenlik açısından sorun yaratmayacağı düşünülen/kabul edilen bir ölü virüs aşısıdır. Peki netice? Konuştuğum uzmanlar da sıra kendilerine geldiğinde aşıyı yaptıracaklarını söylediler. Kişisel görüşümün de aynı olduğunu belirteyim. Yani ben de o uzmanlar gibi hareket edeceğim.

 Peki Çin aşısı güvenli mi?

Bir ölü virüs aşısı olan Sinovac aşısının etkinliği konusunda net bir bilgi, açık bir rakam şimdilik elimizde yok. Ama şu bilgi var: “Ölü virüs aşıları yıllardır kullanılan ve güvenlik konusunda en az kuşku duyulan aşılardır”. Gündemdeki bir başka soru da şu: Bu aşı Çin’de halen uygulanıyor mu? 

Herkesin merak ettiği Çin aşısı güvenli mi? sorusunu ünlü profesör yanıtladı - Resim : 2

“Sinovac aşısı Çin’de şu anda uygulanıyor''

Haberin cevabını bbc.com veriyor. bbc.com’a göre; “Sinovac aşısı henüz 3. Faz deneyleri tamamlanmamış ve onaylanmamış olsa da Çin’de şu anda uygulanıyor. Hatta bu aşıyı parasını ödeyerek daha çabuk yaptırmanız da mümkün.

 Times dergisi, Çin’in başkenti Pekin’deki özel bir hastanede (Taihe Hastanesi) 300 dolar veren herkesin o aşıyı yaptırabildiği ve her gün yüzlerce insanın aşı olabilmek için sıraya girdiğini yazdı. Aşının üretildiği Yivu kentinde ise aşının bir dozu 60 dolara yaptırılabiliyor”

Herkesin merak ettiği Çin aşısı güvenli mi? sorusunu ünlü profesör yanıtladı - Resim : 4