Dünyada binlerce insanın canını almıştı! Araştırmacılar tarafından geliştirilen alet dünyayı artık önceden uyaracak

Dünyada yaşanana pek çok doğal afet insanların hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor. Araştırmacılar geliştirdikleri bir cihazla önceden uyarı sistemini aktif hale getirdi. Can ve mal kayıpları önlenebilecek.

Dünyada binlerce insanın canını almıştı! Araştırmacılar tarafından geliştirilen alet dünyayı artık önceden uyaracak

Dünya genelinde meydana gelen kasırgalar pek çok can ve mal kaybına neden oluyor. Binlerce insan hayatını bu kasırgalara ansızın yakalandığı için kaybetti. Uzman araştırmacılardan bu durumun önlenebilmesi için yani bir çalışma geldi.

Ulusal Kasırga Merkezi Perşembe günü, 2023 sezonu öncesinde fırtına tahmini için yeni bir model geliştirildiğini duyurdu. Kasırga Analizi ve Tahmin Sistemi adlı yeni model, 2019'dan geçen yıla kadar deneysel bir kapasitede kullanıldı ve 2023 sezonu boyunca en önde gelen kasırga tahmin modeli olana kadar mevcut modellerle birlikte çalışacak.

FIRTINANIN YOĞUNLUĞUNU TAHMİN EDİYOR

Basına konuşan yetkililer geliştirilen cihazın bir fırtınanın rotasını tahmin etmede 2019 da yapılan modele göre %10-15 daha iyi olduğunu ve fırtına yoğunluğunu tahmin etmede de bir o kadar iyi olduğunu söyledi. Bu veriler can ve mal kaybını büyük ölçüde düşürebilir.

"DOĞRU TAHMİN ETT"

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, "HAFS, geçen yıl Ian Kasırgası'nın, fırtına Küba kıyılarından uzaklaşıp güneybatı Florida'ya doğru ilerlerken ikincil hızlı yoğunlaşmaya maruz kalacağını doğru bir şekilde tahmin eden ilk modeldi." dedi.

Programın anlatıldığı bir web sitesinde son birkaç kasırga mevsiminin Atlantik havzasındaki tropik fırtına ve kasırga sayısında rekor kırdığını ve bunun "doğru kasırga tahmininin önemini vurguladığını" söyledi.

ÖNÜMÜZDE 18 FIRTINA VAR

Bu ayın başlarında, kasırga araştırmacıları, önceki tahminlerin ardından rekor düzeye çıkan deniz sıcaklıkları sonrası en az dört büyük kasırga ve 18 adlandırılmış fırtına ile "ortalamanın üzerinde" bir mevsim tahmin ettiklerini söylediler.