Dünyada kendi türündeki en büyük canlı... O ortaya çıktığında balıklar ciyaklayarak kaçıyor. 3,000 kg ağırlığında

Dünyada kendi türündeki en büyük vatoz görüntülendi. Deniz şeytanı olarak da bilinen canlı, kanadı andıran yüzgeçleriyle suyun içinde uçuyormuş gibi görünen canlı, ortaya çıktığında balıklar ciyaklayarak o bölgeden kaçıyor. 3000 kilogram ağırlığında olan devasa büyüklükte vatozun en büyük iki düşmanı ise orkalar ve köpek balıkları...

Deniz şeytanı veya manta vatozu (Manta birostris), kanatları varmış görülen pektoral yüzgeç ya da göğüs yüzgeci adı verilen yapılar 7 metreye ve ağırlığı da 3000 kilograma kadar ulaşabilir. Vatozların en büyüğüdür. Yüzgeçlerini daha hızlı yüzmek için kanat şeklinde kullanır.

EN BÜYÜK DÜŞMANI KÖPEK BALIKLARI VE ORKALAR

Deniz şeytanları tropikal sularda özellikle mercan resifleri çevresinde yaşar. Deniz suyunu yayvan ağzı sayesinde süzerek içindeki küçük canlılara ulaşır. Plankton küçük balıklar ve larvalarla beslenir. Kesin olmamakla birlikte ortalama 25 yıl yaşadıkları tahmin edilmektedir. Yaşadıkları süre boyunca en fazla 12 yavru bırakırlar. Saldırgan değillerdir, beyinleri vücutlarına göre büyük olduğundan meraklı davranışlar sergilerler. Ancak dokunulduğunda, derileri üzerindeki mukus zarar göreceğinden, derilerinde lezyonlar oluşabilir. En büyük düşmanı köpek balıkları ve orkalardır.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN TÜRLERDEN BİRİ 

Son derece sakin, suda sanki uçuyormuş gibi yüzen hayvanlardır. Deniz kirliliğinden dolayı deniz şeytanının nesli tükenmektedir.