Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşıyor! Binlerce insanın geçimini sağlıyor

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin popülasyonu arttı. Balıkçılar inci kefalinin popülasyonun artmasının ardından mutlu… Yaklaşık 15 bin insanın geçimini sağladığı inci kefali, bu yıl balıkçıların yüzünü güldürüyor.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşıyor! Binlerce insanın geçimini sağlıyor

Türkiye’nin en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinde yaşanan bolluk yüzleri güldürüyor. Tatlı sulara gerçekleştirdiği göç ile hafızalarda yer edinen inci kefali, bu yıl balıkçıları sevindirdi.

Açık denizlerde bu yıl balıkçılık yapanlar ağlarını denizden boş çekerken, Van’daki balıkçılar ise inci gibi dizilen inci kefallerini tutmaya devam ediyor.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşıyor! Binlerce insanın geçimini sağlıyor - Resim : 1

15 Temmuz itibariyle av yasaklarının sona ermesi ile beraber Van Gölü'ndeki balıkçıların da hasreti sona erdiğini ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Bu sene sezona çok iyi bir başlangıç yaptılar. Gördüğünüz gibi ağlar dolu dolu geliyor ve tekne adeta balık dolmuş. Şu anda bulunduğumuz yer Erciş körfezi ve etrafımızda onlarca tekne var. Van Gölü'ndeki inci kefalinden binlerde insan ekmeğini sağlıyor. Van Gölü’ndeki inci kefallerinin varlığını devam ettirmesi yaz aylarındaki üreme başarısına bağlı” dedi.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşıyor! Binlerce insanın geçimini sağlıyor - Resim : 2

“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ BALIĞI BİZİM BALIĞIMIZ”

15 Temmuz’dan itibaren sezonu açtıklarını ifade eden balıkçı Ahmet Çikla, “Yaklaşık 17-18 gündür balığa çıkıyoruz. Sezonun başlaması ile beraber çok şükür şu anda iyi gidiyor. Balık durumu iyi. Sadece girdiler biraz fazla bizi zorluyor. Yakıt ve ağ biraz pahalı. Geçen sene misina ağının 100 metresini 950 ile bin TL civarında idi. Bu yıl aynı ağ 2 bin 200 TL. bu yıl ki balık durumu geçen yıla göre çok iyi. Geçen sene 100 metrelik ağda 50 kilo balık çıkıyordu, bu yıl aynı ağda 100 kilo balık çıkıyor. Şu anda balık durumu gayet iyi. Giderler fazla olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Bu sene genelde balık bol ama ucuza gidiyor. Türkiye’nin en ucuz balığı bizim balığımız” dedi.